Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem: Enkaz altındakiler için çalışma başlatıldı

Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Fas'taki yerel gazeteler depremin 6,8, Alman Sismoloji Merkezi ise 7 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.
Fas'ta 7 büyüklüğünde deprem: Enkaz altındakiler için çalışma başlatıldı
2023-09-09 05:16:31   Güncelleme: 2023-09-09 05:16:31    

Son olarak Fas jeofizik merkezine göre, deprem Atlas Dağları'nın yakınlarında 7,2 büyüklüğünde meydana geldi. Reuters'a konuşan yerel bir yetkili, yüzlerce kişinin öldüğünü ve ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söyledi. Fas yetkilileri ise ölüm veya hasara ilişkin henüz herhangi bir resmi açıklama yapmadı. Ülkede 1960 yılında meydana gelen depremde, güneydeki Agadir kenti yıkılmış, 10 binden fazla insan da hayatını kaybetmişti.

Yerel gazeteler, Fas'ta yerel saatle 23.10 sularında 6,8 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. Depremin başkent Rabat başta olmak üzere Kazablanka, Marakeş ve Fes kentlerinde de hissedildiği aktarıldı. Almanya Sismoloji Merkezi ise Fas'taki depremin büyüklüğünü 7 olarak açıkladı.

El Cezire: 120 yılın en şiddetli depremi

El Cezire'nin haberine göre, yerin yaklaşık 10 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, Fas'ta son 120 yılın en şiddetli depremi olarak kayıtlara geçti.

Enkaz altında kalanlar için arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Reuters: Ölümlerin çoğu dağlık bölgede

Depremin, Marakeş'ten yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta, Atlas Dağları'nın yakınlarında meydana geldiği bildirildi.

Reuters'a konuşan yerel bir yetkili ise yüzlerce kişinin öldüğünü, ölümlerin çoğunun ulaşılması zor dağlık bölgelerde olduğunu söyledi. Fas yetkilileri ise ölüm veya hasara ilişkin herhangi bir resmi açıklama ise henüz yapmadı.

Bölge sakinleri ise çok sayıda binanın zarar gördüğünü ve enkaz altındakilere ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. 

UNESCO Dünya Mirası listesindeki şehirlerden bazıları yıkıldı

Depremin merkez üssüne en yakın büyük şehir olan Marakeş sakinleri, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan eski şehirde bazı binaların yıkıldığını da söyledi.

Reuters'ın aktardığına göre, Pan-Arab el-Arabiya haber kanalı, ismi açıklanmayan yerel kaynaklara dayandırarak aynı aileden beş kişinin öldürüldüğünü bildirdi. Yerel Goud.ma haber sitesi ise depremin vurduğu bölgedeki isimsiz yetkililere dayandırarak 50'den fazla insanın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Merkez üssünün batısındaki dağlık bir bölgede öğretmen olan Hamid Afkir, 'Yer yaklaşık 20 saniye boyunca sarsıldı. Ben ikinci kattan aşağıya koşarken kapılar kendiliğinden açılıp kapandı' diyerek, artçı sarsıntıların olduğunu ekledi.