Fatih Altaylı: SİHA'mızı vuran ABD, Türkiye’ye 'Buralarda çok dolaşma' mesajı veriyor

Gazeteci Fatih Altaylı, ABD'ye ait bir savaş uçağının Suriye'de bir Türk silahlı insansız hava aracını (SİHA) vurmasıyla ilgili olarak Pentagon'dan, PKK'dan ve Ankara'dan gelen açıklamaları değerlendirdi.
Fatih Altaylı: SİHA'mızı vuran ABD, Türkiye’ye “Buralarda çok dolaşma” mesajı veriyor
2023-10-06 16:11:44   Güncelleme: 2023-10-06 16:11:44    

Pentagon'un yaptığı açıklamaya dikkat çeken Altaylı, 'SİHA’yı vuran PKK değil ABD idi ve Türkiye’ye ait Silahlı İnsansız Hava Aracı, ABD’ye ait bir F 16 tarafından vurulup düşürülmüştü. NATO’nun lider ülkesi, NATO’daki müttefikinin SİHA’sını, işbirliği yaptığı terör örgütüne tehdit oluşturduğu için vurmuştu. Biz ABD’den bize F 16 satmasını beklerken ve Washington Büyükelçisi Murat Mercan çevresine 'O iş çözüldü. Yakında F 16’ları alırız' derken bir Amerikan F16’sı bizim tayyaremizi vuruyordu' yorumunu yaptı.

Olayı 'Vahim bir durum' olarak nitelendiren Altaylı, şöyle devam etti:

'Ama bizim için en az onun kadar vahim olan bir durum, birkaç dakika içinde ortaya çıkacak bir gerçeğin, Türk hükümeti tarafından Türk halkından saklanmasıydı. İktidar milletin gözünün içine baka baka 'SİHA’mız falan vurulmadı' derken bir yandan vurulan SİHA’mızla ilgili olarak ABD ile görüşme halinde idi. Açıkça halka 'yalan söyleniyordu.' Allahtan buna alışık ve bunu önemsemeyen bir çoğunluk vardı. Yoksa medeni bir ülkede böyle bir yalanın bedeli ağır olurdu. Allahtan çobanın oyu ile Aysun Kayacı’nın oyu birdi!

Acı gerçek ise yerli ve milli, modern savaşların en önemli unsuru olan SİHA’mızın bir müttefik F16’sı tarafından düşürüldüğü idi. ABD bunun bir Türk SİHA’sı olduğunu bile bile, hiç çekinmeden, hiçbir uyarı yapmadan düşürmüştü. Rusya tarafından Türk savaş uçaklarına kapatılan Suriye hava sahasında, ABD savaş uçakları rahatça uçuyor, Türkiye’ye ait unsurları hedef alıyor ve vuruyordu. Bana göre bu çok açık bir '2. Çuval Vakası' idi. ABD, Türkiye’ye 'Buralarda çok dolaşma' mesajı veriyordu.'