Filistin: İsrail askerlerinin açtığı ateşle 15 kişi öldü, 100’den fazla yaralı var

Filistinlilerin İsrail sınırında başlattığı ve ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ olarak adlandırılan protestoda, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı.
Filistin: İsrail askerlerinin açtığı ateşle 15 kişi öldü, 100’den fazla yaralı var
2018-03-31 08:54:52   Güncelleme: 2018-03-31 08:54:52    

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, gösteri öncesi de İsrail’in açtığı top ateşi sonucu Filistinli bir çiftçi ölmüştü. İsrail ordusu taş ve molotof kokteyli atan göstericilere, göz yaşartıcı gaz ve ateş ile karşılık verildiğini duyurdu.

Yapılan açıklamada altı farklı yerde ‘isyanların’ başladığı ve ‘ana azmettiricilere’ ateş açıldığı belirtildi.

Filistinliler altı hafta sürmesi planlanan eylem nedeniyle sınır bölgelerinde çadırlar kurmuştu. Filistin medyası yedi bin kişinin, AFP ise en az 10 bin kişinin protestoya katıldığını bildirdi.

Gazze Şeridi’ni denetimi altında tutan Hamas ise İsrail’i ‘Filistinlileri eyleme katılmaktan caydırmak amacıyla saldırı düzenlemek’ ile suçladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise protestoları ‘İsrail’le çatışma çıkartmak için kasti bir girişim’ diye niteledi ve ekledi: 'Çatışmaların tek sorumlusunun Hamas ve eyleme katılan diğer Filistinli örgütler.' 

BBC’nin Gazze’deki muhabiri Rüşdi Abualouf, görgü tanıklarının saldırı kurbanlarının bir tarlada maydanoz topladıkları sırada tank ateşi açıldığını söylediğini aktardı. Filistinliler protesto eylemi için kuzeydeki Erez’den güneyde, Mısır sınırındaki Refah’a kadar olan sınır bölgesinde beş farklı kamp alanı kurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 15 kişinin öldürüldüğünü, 100’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail ordusu güvenlik kaygılarını öne sürerek, Gazze sınırı boyunca uzanan bir alanı yasak bölge ilan etti.

Türkiye: Uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz

Eylemin Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı 15 Mayıs’ta sona ermesi planlanıyor. Nakba gününde 1948’de İsrail devletinin kurulmasından sonra yüz binlerce Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kalması protesto ediliyor.

Dışişleri Bakanlığı yaşananları kınarken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 'Gazze’de bugün barışçıl gösterilere katılan sivil ve savunmasız Filistinlilere yönelik İsrail saldırısını en sert biçimde kınıyoruz. Bölgede yaşanan can kayıplarını ve yaralanmaları, insanlık onurunun ayaklar altına alınmasını ve uluslararası hukukun ihlal edilmesini kabul etmek mümkün değildir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası toplumu göreve çağırıyoruz' dedi.