Fransa OHAL'in uzatılmasına 'Evet' dedi!

Fransa Ulusal Meclisi, 129 kişinin öldürüldüğü Paris katliamının ardından ilan edilen OHAL'in üç aya çıkarılmasını kabul etti.
Fransa OHAL'in uzatılmasına
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Oylamaya hayır diyen altı kişiden üçü ekolojist. Bianet'in Le Monde'den derlediği habere göre, Fransa Ulusal Meclisi, 129 kişinin öldüğü Paris saldırılarının ardından ilan edilen olağanüstü halin üç aya çıkarılmasını onayladı.

Kanun tasarısı, yarın Senato’da yapılacak oturumun ardından resmileşecek.

3 sosyalist ve 3 ekolojist hayır dedi

551 milletvekili OHAL’in uzaltılmasına evet derken, altı milletvekili ret oyu kullandı.

Açık yapılan oylamada, OHAL’in uzatılmasına “hayır” diyen altı vekilden üçü sosyalist, üçü ise ekolojist.

Fransa Başbakanı Manuel Valls, oylama öncesi yaptığı konuşmada “Olağansütü halin uzatılması gerekiyor. Diğer özgürlükler geçici olarak kısıtlanabilir. Savaştayız!” demişti.

Sosyalist Grup Başkanı Bruno Le Roux da, « Fransızların kontrollü ve sınırlı bir şekilde özgürlüklerinin kısıtlanmasına hazır olduğunu düşünüyorum » dedi.

Yasa ne getiriyor?

Gözetim koşulları esnetilecek. Yetkililerce “davranışları, (bir yere) gitme sıklıkları, amaçları ve planları” nedeniyle tespit edilen bireyler, mahkeme kararı olmaksızın gözetim altına alınabilecek. Bu durum, kişilerin günde 12 saatini yetkililerce belirlenen bir yerde kalması, kolluk güçlerine nerede olduğunu bildirmesi gibi yaptırımlar içeriyor.

Ayrıca İçişleri Bakanının talimatıyla, web siteleri mahkeme kararı olmaksızın engellenebilecek.

Gösteriler, yürüyüşler iptal

OHAL’de toplantı ve gösterileri de yasaklanıyor. Ancak polis, saldırıların olduğu yerlerde anma amaçlı toplanmalara izin veriyor.

Paris’teki COP21 iklim zirvesi kapsamında 29 Kasım’da République Meydanı’ndan Nation Meydanı’na düzenlenmesi planlanan iklim yürüyüşü de iptal edildi.

Lyon’da düzenlenecek 4 milyon kişinin katıldığı 4 günlük Lumières festivali de 8 Aralık’ta düzenlenecek ve sadece bir gece sürecek.

Organizatörler, etkinlikler sırasında arttırılmış güvenlik önlemleri alacak.

OHAL, yetkililerin bazı bölgeleri insan trafiğine kapatmasına ve idari önlemler geliştirmesine de imkan veriyor.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü