Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un puan tabanlı emeklilik sistemi teklifine karşı sendikalar bugün süresiz genel greve gitti.
AFP’nin resmi kaynaklardan derlediği bilgilere göre, başkent Paris dışındaki gösterilerde en az 450 bin emekçi sokağa çıktı. Paris'te ise gösterilere 250 bin kişi katıldı.
Paris’te gündüz saatlerinde yapılan gösteriye katılan Force Ouvriere sendikası başkanı Yves Veyrier çok uzun süredir ilk kez bu kadar büyük bir grev yaşandığını, hükümetin bu tepkiyi dikkate alması gerektiğini söyledi.
Bugün başlayan süresiz genel grevde Macron'un tasarıyı geri çekmesi talep ediliyor.
Genel grev ülke genelinde ulaşım, sağlık ve eğitim hizmetlerini neredeyse tamamen durdurdu. Yüzbinlerce işçi ve öğrenci sokağa çıkarak yeni emeklilik tasarısını protesto etti.
Demiryolu işçileri bugün yaptıkları oylamada grevi Cuma günü de sürdürme kararı aldı.
Başkent Paris’te otobüs ve metro çalışanları sendikası RATP ise Pazartesi gününe kadar iş bırakmanın devam edeceğini açıkladı.
Bazı sendikalar tasarı geri çekilene dek grevi sürdüreceklerini belirtiyor.
Katılımın yüksek olduğu genel grevin ilk gününde ülke genelinde yapılan gösterilerde Fransa İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre 75 kişi gözaltına alındı.
Başkent Paris’te akşam saatlerinde Place de la Republique yakınlarındaki bir gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Polis Nantes ve Bordo'daki eylemlere de biber gazıyla müdahale etti.
Fransa’da son olarak 1995 yılında emeklilik yasası değiştirilmek istenmiş ancak milyonların sokağa çıkmasının ardından tasarı engellenmişti.
Sarı Yelekliler”in eylemlerinde istifasını istediği ve zenginlerin Cumhurbaşkanı” diye nitelenen Macron, ülkedeki emeklilik sisteminin adil olmadığını” öne sürüyor ve masraflı” olduğunu iddia ediyor.
Sendikalar Macron’un önerdiği puan bazlı sistemle emeklilik hakkının ellerinden alınacağını dile getiriyor.
KOLOMBİYA'DA GREV
Kolombiya’da neoliberal düzenlemelere karşı başlayan gösteriler on beşinci gününde devam ediyor. İki haftada düzenlenen üçüncü genel grevde on binler, Kolombiya’nın başkenti Bogota ve diğer kentlerde hükümet karşıtı gösterilere katıldı.
Kolombiya Ulusal Grev Komitesi, sağcı başkan Ivan Duque’ün üzerindeki baskıyı sürdürme niyetinde olduklarını, Duque’ün ekonomiye zarar verdiği gerekçesiyle grevi iptal etme yönündeki isteğini reddettiklerini açıkladı. Çarşamba günü düzenlenen üçüncü genel grevde başkentte ve kuzeydoğudaki Cali şehrinde bazı yollar göstericiler tarafından kapatıldı. İçişleri Bakanı Nancy Patricia Gutierrez gösterilere kırk bin kişinin katıldığını açıkladı, ancak grev komitesi katılımcı sayısının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.
HÜKÜMET FARC İLE BARIŞ ANLAŞMASINA UYMAMAKLA SUÇLANIYOR
Salı günü, sendikalar, öğrenciler ve öğretmen örgütleri, yerli halk grupları ve muhalefeti içeren Kolombiya Ulusal Grev Komitesi, Duque’ün danışmanlarıyla ilk kez bir araya geldi, ancak hiçbir anlaşmaya varılamadı. Grev komitesi, Duque'ye vergi reformlarının, asgari ücret düzenlemelerinin geri çekilmesi, FARC ile 2016 yılında yapılan barış anlaşmasına tam uyum dahil olmak üzere on üç maddeden oluşan bir liste sunmuştu. Taleplerin arasında, gösteriler sırasında beş kişinin ölümünden sorumlu olan polis gücü ESMAD’ın (Rahatsızlık Karşıtı Seyyar Bölükler) dağıtılması da yer alıyor. Komite ile hükümet arasındaki bir sonraki görüşme bugün gerçekleşecek.