Fransa'da öğrenciler meclis önünde çadır kurdu

Fransa’da öğrenciler, yetersiz barınma koşullarını protesto etmek amacıyla Ulusal Meclis binası önünde çadır kurdu. Öğrenciler, 150 bin yeni öğrenci konutu inşa edilmesini istiyor. Fransa'da öğrencilerin aylık bütçesinin yüzde 56'sı barınma masraflarına gidiyor.
Fransa'da öğrenciler meclis önünde çadır kurdu
2023-09-27 16:46:04   Güncelleme: 2023-09-27 16:46:04    

Fransa'da öğrenci sendikalarının verilerine göre; öğrenci yaşam maliyeti, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış gösterdi. Öğrenci Sendikası UNEF'in Genel Sekreteri Hania Hamidi, 15 Ağustos Salı günü Fransız radyo yayıncısı Sud Radio'ya yaptığı açıklamada, hızla artan yaşam maliyetlerinin ülke genelinde 'büyük bir öğrenci güvencesizliği' yarattığını ve aday öğrencileri üniversiteye başvurmaktan caydırdığını söyledi. Hamidi ayrıca her 10 öğrenciden 4'ünün geçinebilmek için günde en az bir öğünü atlamak zorunda kaldığını sözlerine ekledi. 

En büyük öğrenci yaşam maliyeti artışlarından biri, yüzde 9 ile ev kiralarında yaşandı. Aylık kira masrafı 549 euroya kadar çıktı. 

'Öğrenci konutları felaket bir durumda' diyen Hamidi, kamu konutlarına yönelik mali yardımın yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Öğrenciler Meclis önünde eylemde

Dün de Bordoux ve Lille kentlerinde kötü barınma koşullarını protesto eden üniversite öğrencileri, bugün de Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı. Öğrenciler, Ulusal Meclis binasının önünde çadır kurdu. Öğrenciler okulların ve belediye binalarının önlerinde de benzer eylemleri gerçekleştiriyor.