Fransa’da vatandaşlıktan çıkarma yasası!

Fransa'da tartışmalı OHAL yasası kabul edildi. Fransa Ulusal Meclisi terörle mücadele iddiasıyla polis ve jandarmanın yetkilerinin artırılmasının yanı sıra çifte vatandaş olanların Fransız vatandaşlığının ellerinden alınmasının önünü açan yasa tasarısını
Fransa’da vatandaşlıktan çıkarma yasası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

 Adalet Bakanı Christiane Taubira sağ ve aşırı sağcıların önerdiği gibi 2 çeşit yurttaş oluşturacak bu yasa projesine karşı olduğunu açıktan ifade ederek görevinden istifa etmişti.

Le Figaro gazetesinin haberine göre, Mecliste dün gece geç saatlerde yapılan oylama ile 14 oy farkla kabul edilen kanun teklifi vatandaşlığın düşürülmesini öngörüyor. Vatandaşlıktan düşürme kanunu Fransa’da ilk gündeme geldiğinde kanun hem Fransızlar hem de başka bir ülkenin vatandaşı olanlar için tasarlanıyordu. Ayrıca Fransa kanunlarında hiç kimse vatansız bırakılmayacağı için sadece çifte vatandaşların Fransız vatandaşlıklarının düşürülmesi planlanıyordu.  Teklif dün gece geç saatlerde 148 hayır oyuna karşılık 168 evet oyuyla kabul edildi, 22 milletvekili ise çekimser oy kullandı.

Eğer teklif kanunlaşırsa kimin vatandaşlığı kaybedeceğine bir hakim karar verecek, bu karar “Vatandaşlıktan çıkartılıp” vatansız kalmak yerine vatandaşlık haklarının elinden alınması olabilecek, vatandaşlık hakları ellerinden alınanlar seçme ve seçilme hakkını kullanamayacak ayrıca, devletin herhangi bir kuruluşunda devlet memuru olarak çalışamayacaklar.