Fransa'ya bağlı Loyalty Adaları'nda 7.8 büyüklüğünde deprem; tsunami alarmı verildi

Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu üyelerinden Yeni Kaledonya'nın Loyalty Adaları'nın güneydoğusunda 7.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve tsunami uyarısı verildi.
Fransa'ya bağlı Loyalty Adaları'nda 7.8 büyüklüğünde deprem; tsunami alarmı verildi
2023-05-19 09:52:10   Güncelleme: 2023-05-19 20:42:05    

ABD tsunami uyarı sistemi, Vanuatu'da bir metre; Fiji, Yeni Kaledonya ve Kiribati'de ise 0.3 metre uzunluğunda dalgalar görülebileceğini ifade etti. 

Yeni Zelanda'nın sivil savunma ajansı, ülkenin kıyısal bölgelerinde alışılmışın dışında akımlar görmeyi beklediklerini bildirdi. 

Papua Yeni Gine, Guam ve diğer Pasifik adalarında da daha küçük dalgalar görülebileceği bildirildi. 

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Yeni Kaledonya yakınlarındaki 7.8 büyüklüğündeki depremin yerin 38 kilometre derininde meydana geldiğini belirtti.

Reuters’ın haberine göre, Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi (PTWC), Vanuatu, Fiji ve Yeni Kaledonya için olası tsunami tehdidinin bulunduğunu aktarırken, Avustralya’nın meteoroloji ofisi, doğu kıyıları açıklarındaki Lord Howe adası için tsunami tehlikesi olduğunu açıkladı. Güney Pasifik kıyılarında yaşayan herkesten kıyı bölgelerinden uzak durması istendi.

DALGA BOYU 1 METREYİ BULABİLİR

Vanuatu için verilen tsunami uyarısında buradaki dalga yüksekliğinin 30 santimetre ile 1 metre arasında olabileceği aktarıldı. Yeni Kaledonya'da 22 santimetrelik bir tsunami gözlendiği aktarılırken, Lord Howe adası için yayınlanan tsunami uyarısında da adada yaşayan yaklaşık 450 kişiye kıyılardan uzak durma uyarısı yapıldı.

ABD Jeolojik Araştırma (USGS) kurumuna göre, deprem yaklaşık 38 kilometre derinlikte meydana geldi. Yeni Zelanda, depremin kendi kıyıları için bir tsunami tehlikesi yaratıp yaratmadığını değerlendirdiklerini duyurdu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü