AFP'nin aktardığına göre Fransa'da araştırmacılar, bu konuda daha geniş çaplı klinik araştırmalar yapmak için sağlık bakanlığının iznini bekliyor.
Diğer yandan ilk araştırmanın yapıldığı Paris'teki Pitie-Salpetriere Hastanesi'nde bir adım daha ileriye gidilerek, yeni bir araştırma kapsamında sağlık çalışanları üzerinde nikotin bantları denenecek ve virüse karşı koruma sağlayıp sağlamadığı saptanacak. Aynı hastanede Covid-19 hastalarına da nikotin verilerek, bunun semptomları azaltıp azaltmadığı incelenecek.
Fransa'da resmi verilere göre her yıl 75 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor.
Euronews'te yer alan habere göre Covid-19 testi pozitif çıkmış ve hastanede tedavi gören 350 kişi ile tedavisi hastane dışında devam eden 130 vaka üzerinde yapılan araştırmada bu kişilerin sadece yüzde 5'inin sigara içtiği sonucu çıkmıştı. Araştırmayı yürütenlerden biri olan Profesör Zahir Amoura da, hastalar arasında sigara içenlerin oranının yüzde 5 çıktığını yineledi.
Fransa'da nüfusun yaklaşık yüzde 35'inin sigara içtiği göz önüne alındığında, yapılan araştırmalarda Covid-19 hastaları arasında sigara içenlerin oranının az çıkması, dikkatleri nikotine çevirdi.
Benzer bir çalışma Çin'de yapılmıştı. Koronavirüsün ilk çıktığı ülke olan Çin'de bin hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların sadece yüzde 12.6'sının sigara içenlerden oluştuğu ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Çin'de sigara içme oranı yüzde 26.
Genel sigara içme yüzdesiyle karşılaştırıldığında, sigara içen Covid'li hasta oranı bu araştırma da da düşük çıkıyor. Araştırma sonuçları New England Journal of Medicine dergisinde yayımlandı.
Fransa'da, nikotin maddesi ile Covid-19 arasındaki bağlantıya yönelik araştırmanın manşetlere taşınmasının ardından, bu ürünün satışına sınırlama getirildi.
Düzenlemeye göre eczaneler, karantinanın kaldırılması planlanan 11 Mayıs'a kadar nikotin bağımlılığına karşı kullanılan bant, sakız ve pastil gibi ürünlerden sadece 1 aylık ihtiyacı karşılayacak adette satabilecek.
Söz konusu ürünlerin internet üzerinden satışı ise tamamen askıya alındı.
Fransız hükümeti, nikotin ile ilgili yürütülen bir araştırmanın basına yansımasının ardından doğabilecek sorunların engellenmesini, kısıtlama kararına gerekçe gösterdi. Stok yapılmasının önlenmesi ve sigarayı bırakmak isteyenlere bu ürünlerin temin edilebilmesinin de istendiği belirtildi.
Başkent Paris'in Pitie Salpetriere Hastanesi'nde yapılan mevzubahis araştırma, sigarada bulunan nikotinin virüsle mücadelede etkili olduğuna işaret etmişti. Sigara içenlerde koronavirüse yakalanma riskinin daha az olduğu sonucuna dayanarak Fransa'da Covid-19'a karşı nikotin tedavisi üzerinde durulmaya başlandı.
Bu gelişmelerin basında geniş yankı bulması tartışmaları da beraberinde getirdi.
Fransa genelinde sigara kullanımı oranı yüzde 35 iken, 350 Covid-19 hastasının sadece yüzde 5'inin sigara içenlerden oluşması Çin'de yapılan benzer bir araştırmayı çağrıştırmıştı.
Çin'de halkın yüzde 26'sı sigara bağımlısıyken, bin hasta arasından sigara içenlerin oranının yüzde 12,6 olması, tıp dergisi New Journal of Medicine'deki bir raporda yer almıştı.
Nikotinin Covid-19'a etkisini anlayabilmek için çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, sigara içmenin hastalıktan korumadığı aksine sağlık sıkıntılarının başlıca sebebi olduğu yönünde uyarıyor.
Koronavirüs salgının en fazla can aldığı ülkelerden biri olan Fransa'da 22 bin kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı ise bu haberin yazıldığı esnada 158 binin üzerindeydi.