Garo Paylan: Bu seçim Twitter, Facebook, Whatsapp’sız yapılabilir

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, TBMM’de kabul edilen sansür yasasına ilişkin, Bir savcıya, BTK Başkanı’na; Twitter, Facebook, Whatsapp’ı kapatma yetkisi veriyor bu yasa. Bu seçimde Twitter, Facebook, Whatsapp’sız seçim yapılabilir” dedi. Paylan, Anayasa Mahkemesi’ne yasayı iptal etme çağrısında bulundu.
Garo Paylan: Bu seçim Twitter, Facebook, Whatsapp’sız yapılabilir
2022-10-14 21:53:11   Güncelleme: 2022-10-14 21:53:11    

Paylan, dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 40 maddelik ‘sansür yasası’na ilişkin şunları söyledi:

Dün sansür yasası Meclis’ten geçti. TBMM’nin bir üyesi olarak utanç duyuyorum. İktidar, zulüm üretiyor. Çözüm üretemeyen iktidarlar zulüm üretir. Çözüm üretemeyen tek adam rejimleri hatalar yaparlar. Bu hataları, demokrasilerde yargı, Meclis, basın gibi güçler durdurabilir.

Marifetmiş gibi hatıra fotoğrafı çekiliyorlar

Dün ne yaptı Meclis? Saraydan ferman gelmiş, ‘Bu iktidar yanlış yapıyor diyenler var, bunları susturacağım’ diyerek sansür yasasına onay verdi Meclis. Utanç duyuyorum. Dün AKP ve MHP’li milletvekilleri, marifetmiş gibi, sansür yasasını geçirdik diye hatıra fotoğrafı çekiyorlar. Hiç mi utanmıyorsunuz? Sırıtıyorlar, gülüyorlar.

Anayasa Mahkemesi’nde hâlâ hakimler varsa Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu sansür yasasını durdurmalıdır

Dün, Türkiye demokrasisi için kara bir gündür. Sansür yasası maalesef geçirildi. Sansür yasası, Anayasa’ya aykırı. Meclis fren olamadı, Anayasa Mahkemesi fren olabilir. Anayasa Mahkemesi’nde hâlâ hakimler varsa Anayasa'ya açıkça aykırı olan bu sansür yasasını durdurmalıdır.

Anayasamız ifade özgürlüğünü emrediyor, bu sansür yasası ‘Gerçeğe aykırı bilgi verenleri hapse tıkacağım’ diyor. Gerçeği kim belirliyor? Saray belirliyor, İletişim Başkanlığı’ndaki dezenformasyon birimi belirliyor. Onlar ne derse gerçek olmuş olacak.

Anayasa Mahkemesi’ndeki üyeler, görevini yapmalı ve bu sansür yasasını iptal etmelidir

Burada emek veren siz değerli basın mensubu arkadaşlarımız hepse gireceksiniz, biz siyasetçilere fezlekeler yağacak, bir tweeti retweet eden yurttaşlarımız soruşturmalarla karşı karşıya kalacak. Biz, TBMM olarak bu sansür yasasını durduramadık. Şimdi görev, Anayasa’yı korumak üzerine yemin etmiş Anayasa Mahkemesi’ndeki hakimlerdedir. Anayasa, ifade ve basın özgürlüğünü emrediyor. Anayasa Mahkemesi’ndeki üyeler, görevini yapmalı ve bu sansür yasasını iptal etmelidir.”

Paylan, sansür yasasının getirdiği bir diğer tehlikeyi de şöyle anlattı:

Bir savcıya, BTK Başkanı’na, Twitter, Facebook, Whatsapp’ı kapatma yetkisi veriyor bu yasa

Bu sansür yasası, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye seçime giderken Twitter, Facebook, Whatsapp’sız seçime girebilmemize cevaz veriyor. Bu sansür yasası; Twitter, Facebook, Whatsapp’ın bu iktidar tarafından kapatılmasına cevaz veriyor. Yurttaşımız bir tweet attığında, diyelim ki ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç değil’ dedi. Tayyip Bey ne diyor, ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyor. Buna dezenformasyon dediğinde BTK Başkanı, savcı ‘Bunu çıkar’ diyecek, Twitter’a. Twitter ‘Çıkaramam’ diyecek. Bir savcıya, BTK Başkanı’na, Twitter, Facebook, Whatsapp’ı kapatma yetkisi veriyor bu yasa. Bu seçimde Twitter, Facebook, Whatsapp’sız seçim yapılabilir.”

Paylan, sansür yasası Anayasa Mahkemesi’ne taşındıktan sonra, yasa görüşülmeden önce yaşanacak mağduriyetlerin nasıl giderileceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

AKP, korku iklimi yaratmaya çalışıyor

Anayasa Mahkemesi, ivedilikle gündeme almalıdır. Anayasa’yı açıkça yok eden, ifade ve basın özgürlüğünü yok eden bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi derhal gündemine almalıdır. En büyük mağduriyet, korku imparatorluğunun kendini tahkim etmesidir. AKP, korku iklimi yaratmaya çalışıyor.

Gazetecilik suç değildir

Anayasa Mahkemesi, sorumluluk alıp derhal bu yasayı iptal etmeli. İki; bu korku iklimine karşı cesaret göstermeliyiz. Gazetecilik suç değildir, yurttaşlarımızın bilgi alma hakkını sağlamaktır. Gazeteciler, bu iktidarın yanlışlarını kamuoyuna iletiyorlar.”