Gelecek Gazetesi çalışanı Ufuk Erhan tutuklandı!

SDP Kadıköy İlçe Örgütü ve Gelecek Gazetesi’nin bulunduğu binaya 26 Mayıs’ta yapılan polis baskını sonucu gözaltına alınan 5 kişi, akşam saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.
Gelecek Gazetesi çalışanı Ufuk Erhan tutuklandı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Gelecek Gazetesi çalışanı Ufuk Erhan, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanırken, Ezgi Aydın ve Sera Yelözer adli kontrol şartıyla, gazeteci Onur Öncü ve İmge Tabakçı ise yurtdışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldı.

Gelecek Gazetesi yaşananlara ilişkin şu açıklamayı yayımladı:

ÖZGÜR BASIN SUSTURULAMAZ,

UFUK ERHAN SERBEST BIRAKILSIN!

AKP Hükümeti, seçimler yaklaştıkça kendisine muhalif gördüğü tüm kesimlere yönelik baskı ve saldırılarını arttırıyor. Yayın hayatına başladığı 21 Ekim 2011 gününden bu yana ezilenlerin, işçilerin, kadınların gençlerin, halkın sesi olmayı kendisine ilke edinmiş bir gazete olan Gelecek Halk Gazetesi’de hükümetin bu saldırılarının hedefi olmuştur.

26 Mayıs günü İstanbul Kadıköy’de bulunan gazete büromuz hukuksuzca yapılan bir polis operasyonu sonucu basıldı. Gündüz saatlerinde içeride yayın faaliyetini sürdürmekte olan çalışanlarımız Ufuk Özgün Erhan, Ezgi Aydın, İmge Tabakçı, BirGün gazetesi muhabiri Onur Öncü ve o sırada büroda bulunan SDP Kadıköy İlçe Başkanı Sera Yelözer birdenbire onlarca polisin saldırısıyla karşılaştı.

Gazete büromuzun olduğu daire aynı zamanda SDP Kadıköy İlçe Örgütü’ne aittir ve mevcut yasal prosedüre göre siyasi parti bürolarının emniyet güçleri tarafından aranması özel bazı izinlere tabiidir. Operasyonu yapan emniyet amiri arama belgesinin aslı olmaksızın telefondan gösterdiği bir belge ile bu baskını gerçekleştirmiştir. Orada bulunan avukatlarımız operasyonun usulsüzlüğünü teşhir etmek için arama işlemine katılmamışlardır. Emniyet amirinin operasyona şahitlik etmek üzere büroya getirdiği mahalle muhtarı da şahitliği reddetmiş, düzenlenen resmi tutanağa imza atmamıştır.

İç güvenlik paketi ile yetkisi adeta sınırsızlaşan polisler, büyük bir rahatlıkla bu hukuksuz aramayı gerçekleştirmişlerdir. Yaklaşık altı saat süren bu “arama” boyunca gazetemiz çalışanları hiç bir gerekçe olmaksızın elleri kelepçeli halde bir odada kapalı tutulmuştur. Baskın sonucunda büroda bulunan gazetemize ait bilgisayarlar ve teknik ekipmanlar zarar görmüş, gazete arşivlerimiz talan edilmiş, yayın kaynaklarımızın yer aldığı hard diskler kopyalanmış ve büro kullanılamaz hale getirilmiştir. Altı saatin sonunda gözaltına alınan çalışanlarımız götürüldükleri Sahrayıcedit Polis Karakolu’nda geçirdikleri ilk 24 saatlik gözaltının ardından ek süre talebiyle birlikte toplamda 3 gün gözaltında kalmıştır. Üç günün sonunda çıkarıldıkları mahkemede Ezgi Aydın ve Sera Yelözer denetimli olarak, İmge Tabakçı ve Onur Öncü direk serbest bırakılırken hiç bir geçerli gerekçe olmadığı halde Ufuk Özgün Erhan hakkında tutuklama kararı verilmiştir.

AKP’nin 13 yıllık basın karnesi ortadadır. Dünya çapında yapılan tutuklu gazeteci istatistiklerinde birinciliği elden bırakmayan ülkemizde geçtiğimiz yıllar değin sayıları 100’ü bulan tutuklu gazeteci varken, bu sayı 2015 itibariyle 23 olarak gözükmektedir. Gazetecilik mesleğini özgürce yapamadığı için sürgünde yaşamak zorunda bırakılan onlarca meslektaşımız da düşünüldüğünde durumun vahameti kendini göstermektedir.

AKP iktidarı tutuklamanın yanı sıra, istediğinin dışında haber yapan pek çok gazete ve basın kuruluşunu susturmak için ciddi sansür ve cezalar uygulamış, çoğu basın emekçisi görüşlerini ifade ettiği için işinden atılmıştır.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan MİT tırları içerikli haberi nedeniyle Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında “Terörle Mücadele Kanunu” kapsamında soruşturma başlatılması, BirGün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce’nin Cumhurbaşkanı’na hakaretten dolayı yargılanıyor olması, Gelecek Gazetesi ve Halkın Günlüğü gazetesi bürosuna yapılan operasyon basın özgürlüğüne tahammülsüzlüğün ulaştığı boyutları ifade eden örneklerden yalnızca bir kaç tanesidir.

Tam olarak bütün bu karne ışığında AKP, Gelecek Gazetesi saldırısı ile birlikte özellikle seçim döneminde çeşitli saldırılarla provokasyon fırsatı kollayan AKP; işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadelesi ışığında gerçekleri yazmayı ilke edinen gazeteleri de susturarak provokasyon kılıfını daha sağlam bir şekilde hazırlamaya çalışmaktadır.

Haftalık periyotlarla yaklaşık 3 senedir yayın hayatını sürdüren Gelecek Halk Gazetesi, 151 sayıdır zenginin karşısında yoksulların, patronun karşısında işçilerin, erkek egemenliğinin karşısında kadınların sesi olmayı kendine ilke edinmiş bir halk gazetesidir. Gazetemize yapılan bu operasyon yalnızca bize değil, özgür basına yönelik yapılmış bir saldırıdır. Sesimizi susturmaya çalışanlara karşın özgür basın mücadelesi büyümeye devam edecektir.

Başta gazetemiz yazarı ve emektarı Ufuk Özgün Erhan olmak üzere tutuklu gazeteciler serbest bırakılmalıdır.

Operasyon süresince yanımızda olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyor, dayanışmayı büyütme çağrımızı bir kez daha yineliyoruz.

GELECEK HALK GAZETESİ

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü