Gergedanın korumaları avcıları öldürüyor!

Kenya'da nesli tükenmekte olan Sudan gergedanı avlamaya çıkanlar avlanıyor.
Gergedanın korumaları avcıları öldürüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Çeviri: Gözde Y. Öztürk/ Vehaber.org

Kenya'da Sudan'a yaklaşan avcılar öldürülüyor. Sudan nesli tükenmekte olan bir gergedan ve korumaları var.

Kenya'da hayvan hakları savunucuları şu  açıklamayı yaptı;

Bütün kaçak avcıların dikkatine: Gergedanımızı korumak için hayatlarını riske atan Hintli korucuları, vurarak öldürmeleri için aktif bir şekilde destekleyen bir politikamız var ve onlara teşvik primi ödüyoruz. Okuyun ve dikkatli olun, hayatınızı tehlikeye atmayın. Filleri, gergedanları, aslanları veya kaplanları öldürürken yakalanırsanız sizi uyarmayacağız.
ALDIĞINIZ RİSKİN SORUMLULUĞUNUN SİZE AİT OLDUĞUNU BİLEREK GİRİN. Dikkat kaçak avcılar: Hindistan'da vurarak öldürme kanunu geçerlidir. Vurarak öldüren koruculara ikramiye ödenmektedir ve yasal olarak dokunulmazlıkları vardır. Yaşınıza, cinsiyetinize veya dini inancınıza bakılmaksızın, kaçak avcılık yaparken yakalanırsanız vurularak öldürülmenizden siz sorumlusunuz.

Bu gergedanın koruması var! Dünyadaki son beyaz gergedan Sudan...

Dikkat- Korucular rastgele veya uyarmadan ateş etmeyecekler. Korucular, gerekirse sizi duyabileceğiniz bir şekilde uyaracaklardır. Geçen yıl, çetin bir kaçak avlanma karşıtı saldırı dalgasının ardından 30 kaçak avcı vurularak öldürüldü. Halkın birçok farklı dine bağlı kesiminden gelen tepkilere rağmen orman korucularına verdiğimiz destek devam edecek. Kaçak avcıların peşine düşüpyakalayan yerel orman korucularına verdiğimiz bireysel ikramiyelerle destek vereceğiz. Bu tutumu destekleyen tek kuruluş da biz değiliz.
Yerel hükümet ve Çevre ve Orman Bakanlığı da kaçak avcılığa karşı mücadele edenlere ikramiye ödüyordu. Sonuç olarak, en son 2014'te 30 kaçak avcı, bu yıl da 11 kaçak avcı vurularak öldürüldü. Geçen yıl gergedanlardan daha çok kaçak avcı vurularak öldürüldü. Mesaj ulaşıyor ve yayılıyor. Şehirde yeni bir çete var: Öldürme İzni Olan Kaçak Avcıları Avlayan Ekip. Yasal olarak dokunulmaz olan bu erkekler ve kadınlar bir salgın hastalık gibi yayılan kaçak avcılıkla mücadele edilmesi gerektiği gibi mücadele ediyorlar.
Güney Afrika da aynı şeyi yapmak zorunda fakat drakon kanunlarına saplanıp kalmış Güney Afrika, kaçak avcıları öldürenlere ağır cezalar verecek gibi görünüyor.
Hükümet, beri vahşi doğada kaçak avlananlarla katı bir şekilde mücadele ediyordu. Geçen yıl sadece kuzeydoğudaki 30 kaçak avcıyı öldürdü. Çevre bakanlığı tarafından verilere eklenen bu rakam, şimdiye kadar ülkedeki en yüksek rakamdı. Avcıların vurularak öldürülme olayları en çok Assam'daki Kaziranga Ulusal Parkı'nda yaşandı. 1000'den fazla nesli tükenmekte olan Hint gergedanı ve boynuzlu gergedanların korunduğu alan olmasından dolayı burası en aktif kaçak avlanma yapılan yer.
Bakan Prakash Javadekar konuyla ilgili geçenlerde "Bu numara bizim vahşi doğa tacirlerini ve avcılarını saf dışı etmek için ne kadar kararlı olduğumuzu gösteriyor. Bu, Modi hükümetinin büyük bir başarısıdır." yorumunu yaptı.Myanmar'dan geçirerek güneydoğu Asya'ya gergedan boynuzlarını gizlice sokan kaçak avcıların üzerinden oldukça üstün silahlar ele geçirildi. Assam'daki Kharbi Anglong'daki avcıların yakalanması, Congress(INC) partisinin yönettiği Assam hükümeti tarafından Kaziranga ve yakınındaki tek boynuzlu gergedanları korumak amacıyla gerçekleştirildi.

Büyük kediler de ciddi tehlike altında.Ülkenin diğer bölgelerindeli vahşi hayvanlar, gergedanlar kadar şanslı değil. 23 kaplan, 116 leopar 2014 yılında Uttarakhand Maharashtra ve Madhya Pradesh gibi eyaletlerdeki kaçak avcılar tarafından öldürüldü. Bu eyaletlerde bunun gibi büyük rakamların bildirildiği çok olay yaşanıyor.
Hindistan Vahşi Yaşam Koruma Derneği'nden Tito Joseph "Bunlar bildirilen olaylar. Bütün hayvanın, iz bırakmadan kaçak avcılar tarafından götürüldüğü olaylar da yaşanmış olmalı."
Hükümette görevli olmayan, vahşi hayvan ticaretini gözlemleyen grup Traffic'e göre Hindistan'daki yasadışı vahşi hayvan ticaretinde hayal kırıklığı yaşanmıyor. Kuzeydoğu vahşi hayvan kaçakçıları için bir merkeze dönmüş durumda. Ulusal Kaplan Koruma Otoritesi de ülkede vahşi yaşamı koruma konusunda yönetim çok zayıf. Korucuların neredeyse %40'ının, son derece iyi örgütlenmiş olan kaçak avcılarla mücadele edecek gerekli araç gereci yok. Bir üst düzey görevli "Eyaletler vahşi doğa suç yönetiminin modernize edilmesi için gereken fonu sağlamıyor. Şimdiye kadar 7000 dolar Hindistan'daki APU'ya yasal olarak avcıları vurduğu için ikramiye olarak verilmiştir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü