Gözaltına alınıp 7 saatten fazla sorgulanan eski İskoçya Başbakanı: Bugün düştüğüm durum hem şok edici hem de çok üzücü

İskoçya'nın Britanya'dan bağımsızlığı için kampanya yürüten İskoç Ulusal Partisi'ni (SNP) saran kriz derinleşti. SNP'ye finansman soruşturmasında gözaltına alınanlar arasına eski lider ve başbakan Sturgeon da katıldı. Sturgeon, 7 saatten fazla süren sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Gözaltına alınıp 7 saatten fazla sorgulanan eski İskoçya Başbakanı: Bugün düştüğüm durum hem şok edici hem de çok üzücü
2023-06-12 05:18:55   Güncelleme: 2023-06-12 05:18:55    

Eski İskoçya Başbakan Nicola Sturgeon, liderliğinden ayrıldığı iktidar partisi SNP'nin finansmanı ve mali durumuyla ilgili devam eden soruşturmayla bağlantılı olarak gözaltına alındı. Polis, 52 yaşındaki bir kadının şüpheli olarak gözaltına alındığını ve dedektifler tarafından sorgulanmakta olduğunu doğruladı.


Sturgeon, 7 saatten fazla süren sorgusunun ardından herhangi bir suçlama yönetilmeden serbest bırakıldı.
Sturgeon serbest kalmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, 'Hiçbir suç işlemediğimden emin olduğum halde bugün düştüğüm durum hem şok edici hem de çok üzücü. Devam eden bu soruşturmanın insanlar için zor olduğunu biliyorum. Pek çok kişinin bana inanmaya devam etmesine ve ne SNP'ye ne de ülkeye zarar verecek hiçbir şey yapmayacağımı takdir etmesine minnettarım' dedi.

Soruşturma hakkında fazla ayrıntı veremeyeceğini aktaran Sturgeon, 'Masumiyet sadece hukuken sahip olduğum bir karine değil. Hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde biliyorum ki aslında herhangi bir suç işlemedim. Destek mesajları gönderen birçok kişiye nezaketi için teşekkür ediyorum.' dedi.
Kendisine destek veren ailesine ve arkadaşlarına da teşekkür eden Sturgeon, 'Bu son gelişme için bir veya iki gün ayıracak olsam da, yakında Glasgow Southside seçmenlerimi elimden gelen en iyi şekilde temsil etmeye devam edeceğim parlamentoya geri dönmeyi planlıyorum' dedi.

Polis ve SNP soruşturma hakkında detay vermedi

Polis tarafından yapılan açıklamada ise, soruşturma devam ettiği için daha fazla yorum yapılamayacağı ifade edildi.
SNP sözcüsü, soruşturmada işbirliği yaptığını ve bunun devam edeceğini aktararak, 'Soruşturma devam ederken herhangi bir konuyu alenen ele almak uygun değil' ifadelerini kullandı.
Nisanda memurlar, Sturgeon'un evini ve partinin Edinburgh'daki genel merkezini aramıştı. Sturgeon'ın eşi ve partinin eski teşkilat başkanı Peter Murrell, gözaltına alınmasının ardından serbest kalmış, ardından SNP mali işler sorumlusu Colin Beattie gözaltına alınıp herhangi bir suçlama olmaksızın serbest bırakılmıştı.

Daha sonra yeniden gözaltına alınabilirler

Şüpheli muamelesi yapılıp yasal olarak tanımlanan 12 saate kadar sorgulama süresi boyunca gözaltında tutulan Murrell ve Beattie'nin serbest bırakılmalarının ardından soruşturulmaları devam etti.

Murrell'in annesinin Dunfermline'daki evinin dışında lüks bir karavana polis tarafından el konuldu.
2016 tarihli İskoçya Ceza Adaleti Yasası uyarınca, polis bir şüpheliyi daha fazla soruşturma için serbest bırakabilir, ancak daha sonraki bir tarihte yeniden gözaltına alabilir.

Nicola Sturgeon'un 8 yıllık başbakanlıktan sonra 15 Şubat'ta 'Kafamda ve kalbimde bunun doğru zaman olduğunu biliyorum' diyerek istifasını açıklaması bölgede şok etkisi yaratmıştı.

Tartışmalar ayyuka çıktı

İskoçya Başbakanlığına gelen ilk kadın, en uzun süre görev yapan İskoçya hükümeti başı olan Sturgeon, istifasının, toplumsal cinsiyet reformları, trans mahkumlar ve bağımsızlık stratejisi konusundaki tartışmaların yarattığı baskıdan kaynaklanmadığında ısrar etmişti. Ardından SNP üye sayısındaki düşüş nedeniyle tartışılan eşi Murrell, parti içindeki güvensizlik oylaması sonucu 18 Mart'ta istifasını açıklamıştı.

Ardından SNP'nin mali durumuyla ilgili neredeyse iki yıl önce başlayan soruşturma kapsamında gözaltılar başladı.

Bağımsızlık referandumu için bağışlarla ilgili şikayetler yüzünden

Soruşturma aktivistlerin partiye 667 bin sterlinlik bağışının SNP tarafından uygunsuz şekilde başka faaliyetlere harcandığıyla ilgili şikayetler üzerinden yürütülüyor. Bağışlar, SNP'nin 2017'de ikinci bağımsızlık referandum kampanyası için para toplamaya başlaması üzerine yapılmıştı. İskoçya Polisi'nin toplanan paraların akıbetiyle ilgili soruşturmasına Branchform Operasyonu adı verildi.

İskoçya'da iktidar partisi SNP'nin 18 Eylül 2014'te düzenlediği referandumda bağımsızlığa yüzde 55 oranında hayır oyu verilmişti.