Gözünü kaybeden askere AİHM’den 280 bin TL!

Hastaneye gönderilmediği için gözünü kaybeden Hayrullah Akkoyunlu, AİHM’e taşıdığı davasında 280 bin TL tazminat kazandı.
Gözünü kaybeden askere AİHM’den 280 bin TL!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Askerdeyken tedavi edilmeyen Hayrullah Akkoyunlu açtığı dava sonucunda 280 bin TL tazminat alacak

Birgün'den Onur Erem'in haberine göre Hayrullah Akkoyunlu 20 yaşında gitmişti askere. Görev yeri Şırnak olarak belirlenmişti. 25 Temmuz 2001’de, göreve başladıktan kısa bir süre sonra gözünde şiddetli ağrı şikayetiyle revire gitmek istese de doktor bulunmadığı için revirde bekleyen bir asker tarafından bir göz damlası verilerek geri çevrilmişti Akkoyunlu.

‘Gözü kurtarılabilirdi’
Ama göz damlaları ağrılarını geçirmedi. Tekrar gittiği revirden “Yatakhanede dinlen” yanıtı aldı. İlk şikayetinden tam bir hafta sonra, 2 Ağustos’ta hastaneye gitmesine izin verdi birliği. Kornea ülseri teşhisiyle tedavi görmeye başlasa da artık çok geçti, görme yetisini kaybetti. Doktorlar kendisine “Hemen tedavine başlasaydın kornean zarar görmezdi, gözünü kaybetmezdin” dedi.

Başlattığı hukuk mücadelesini önce Ekim 2002’de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkemeye verilen bilirkişi görüşünde “Bu hastalık tespit edilemezdi” dendi. Mahkeme 2005’te Akkoyunlu’yu haksız buldu.

Hayrullah Akkoyunlu hukuk mücadelesinin peşini bırakmadı ve dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. AİHM, dün verdiği kararda Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi olan “İnsanlık dışı muamelenin yasaklanması” maddesini ihlal ettiğine hükmederek Akkoyunlu’yu haklı buldu. Türkiye Akkoyunlu’ya 66 bin avroyu maddi, 15 bin avrosu manevi tazminat olarak toplam 82 bin avro (yaklaşık 280 bin TL) tazminat ödeyecek.