YAŞAM - Greenpeace’ten Akkuyu temel atma törenine eş zamanlı protesto!

YAŞAM - Greenpeace, nükleer santralin temelinin atılmasıyla Mersin ve İstanbul’da eylemler gerçekleştirdi.
Greenpeace’ten Akkuyu temel atma törenine eş zamanlı protesto!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Greenpeace gönüllüleri bugün, Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralin ilk temelinin atılmasıyla eş zamanlı olarak Mersin ve İstanbul’da eylemler gerçekleştirdi.
 
İki şehirde aynı saatlerde bir araya gelen eylemciler hem Mersin’de hem de İstanbul’da ölü taklidi yaparak "Nükleer öldürür, yaşamak istiyorum" mesajı verdiler. Temel atma töreninin yapıldığı Mersin Akkuyu’nun Büyükeceli beldesindeki protesto ise Nükleer Karşıtı Platform üyelerinin desteği ile gerçekleşti. 
 
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na karşı Greenpeace de dahil pek çok kurumun davaları sürerken ve proje ile ilgili pek çok başka eksik bulunurken başlatılan inşaatın hukuksuzluğuna değinen Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, ‘Nükleer enerji santralleri, özellikle nükleer güvenlik ve emniyet konusunda ciddi tehlike riskleri gerçekçilikle değerlendirilmeden ve gerekli tedbirler alınmadan büyük riskler ile inşaat ve temel atma töreni büyük bir hatadır. Akkuyu nükleer santralinin planlanmasında, Fukushima kazası sonrasında  yapılması gerekli değerlendirmeler yapılmadı. Dünyada tüm ülkeler nükleer enerji konusunda Fukushima nükleer kazası sonrası nükleer enerjiden vazgeçme politikalarını tartışırken sadece Türkiye Fukushima’dan ders almak yerine Akkuyu’da nükleer projeye devam ediyor. ÇED Raporu’nun, Fukushima kazasından alınan dersleri yansıtmak bir tarafa, Fukushima kazası sonrası yapılan çalışmaların sonuçları beklenmeden, Akkuyu Projesi’ne devam ediliyor. Ekonomik, sosyal ve çevresel riskleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’ye pahalıya patlayacak bir enerji üretimi yerine Türkiye, enerji ihtiyacı için yerel ve yenilenebilir enerji ile enerji verimliliği politikalarına başvurulmalıdır”dedi.
 
Mücadele Bitmedi

İlk temelin atılmış olmasının mücadelenin bittiği anlamına gelmediğini de vurgulayan Bayram, “Her ne kadar, inşaat süreci, temel atma töreni ile gündeme gelse de, Akkuyu’da nükleer enerji santralini durdurmak için mücadele bitmedi. Dünyadaki nükleer enerji santral planlarına bakıldığında, özellikle son dönemde, Bulgaristan ve Hindistan gibi pek çok ülkede bu projelerin henüz planlama aşamalarında inşaat halindeyken ve hatta inşaatın ilerlemiş olmasına rağmen büyük mücadeleler ile durdurulduğunu görüyoruz. Biz de Greenpeace olarak, bu topraklarda bu tehlikeli enerjinin kurulmaması için mücadelemize devam edeceğiz”
 
Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santrali’nin ÇED Olumlu Kararı’na karşı yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı dava sürüyor.

Dava süreçleri devam ediyor.
 
Greenpeace’in yanı sıra, Barolar Birliği, Tabipler Birliği, TMMOB başta olmak üzere, meslek örgütleri ve çevre örgütleri ile birlikte başka davalar da açıldı.