Tek başına ya da diğer 'Watly'ler ile beraber çalışabilen bu cihaz, bir kaç yıldır sürekli olarak geliştirilmekte. Teknoloji ile politik çözümler sunmayı uman Avrupa Birliği’nin Horizon 2020 programı ve Discovery Channel’ında ilgisini çeken bu cihaz, aldığı destekler ile şu an Ghana’da bir köyün sakinlerine temiz su ve internet sunmakta.
Ghana’da kullanılan Watly 2.0’ı halen geliştirmekte olan mühendisler, şu an 40 metre uzunluğunda, 15 yıl boyunca her gün 5000 litre suyu filtreleme imkanı sunan, güneş enerjisinden elektrik sağlayıp, 3000 kişiye elektrikli cihazları şarj etme imkanı sunabilecek Watly 3.0 üzerinde çalışmakta.Yapılan araştırmalar, Watly’nin 15 yıl boyunca 2500 varil yani 4000 litre petrol kullanımının önüne geçeceğini belirtiyor.
Aynı zamanda filtreleme sistemi ile suyu tüm kimyasal, biyolojik ve fiziksel olarak arıtan Watly, 3.0 versiyonu ile Afrika’da pilot bir bölgede yeni bir proje başlatmak amacı ile fon toplamak amacı için bir Indiegogo kampanyası başlatmış.
Özellikle bu bölgelerdeki su ihtiyacını karşılamak için 'sıkıştırılmış buhar ile damıtma' sistemini kullanan Watly, deniz suyunu bile içilebilir hale getirebiliyor. Filtre ya da ince zar gibi filtreleme sistemlerine gerek duymayan bu teknoloji, sistemi hem daha ucuz kılıyor, hem de mekanik arızaların önüne geçiyor. Bu sistem aynı zamanda Watly’nin şebekeden bağımsız ve tamami ile güneş enerjisi ile çalışan yapısına da en uygun sistem olarak tasarlanmış.
Güneş enerjisi ve su filtreleme haricinde, internet ve telekom ağıda olan Watly, 3G ve 4G desteği ile beraber, radyolink veri sistemi, uydu ve hatta diğer Watly sistemleri ile iletişim imkanı sunuyor.
Watly kullanıcılarına aynı zamanda, taşınabilir 5 litrelik su taşıma üniteleri ve şarj edilebilir LED ışık kaynakları sunuyor. İhtiyaca göre sayısı değişen bu üniteler, en yüksek kapasitede 2000 su taşıma ünitesi ve 1000 LED ışık kaynağı sunuyor.
Yaklaşık 4 günde kurulabilen bu sistem için gelecekte drone iniş noktası, 3D yazıcı, morötesi ışıklar ile çalışan sterilize edici bir sistem, web kamerası gibi ek özellikler de eklenilmesi düşünülüyor.
Yeşilist/ Görkem Gömeç