Gürsel Tekin: Reza Zarrab canını ve malını korumak için ABD'yle anlaştı!

'Tür­ki­ye­’nin bu so­run­la­rı­na çö­züm ara­ya­ca­ğı­mı­za kom­şu ül­ke­le­rin so­run­la­rı­na da el at­tı'
Gürsel Tekin: Reza Zarrab canını ve malını korumak için ABD'yle anlaştı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Sözcü'den Nil Soysal'ın sorularını yanıtlayan Tekin şunları söyledi:

 

“AKP İKTİDARI FİİLEN BİTMİŞTİR”

 

- “Er­ken se­çim Tür­ki­ye­’nin al­tı­na di­na­mit koy­mak­tır!” Bu­nu 7 Ha­zi­ran son­ra­sın­da SÖZ­CÜ­’ye ver­di­ği­niz rö­por­taj­da siz söy­le­miş­ti­niz. Bu­gü­nün so­ru­su ise şu: Tür­ki­ye na­sıl kur­tu­lur?

30 yıl­dır si­ya­set ile içe içe olan bi­ri ola­rak şu­nu söy­le­me­li­yim, Tür­ki­ye si­ya­si ta­ri­hi hiç­bir dö­ne­min­de bu ka­dar so­run­la ve böy­le bü­yük bir çö­züm­süz­lük­le kar­şı kar­şı­ya kal­ma­dı. Ön­gö­rü­süz ve çap­sız po­li­ti­ka­lar­la bi­lin­me­ze sü­rük­le­ni­yo­ruz. Son 6 ay­da ül­ke­nin kal­bin­de pat­la­yan 5 bom­ba, on­lar­ca ka­yıp, do­ğu­da ta­bi­ri ca­iz­se sü­ren bir iç sa­vaş, on­lar­ca şe­hit, oku­la gi­de­me­yen yüz­ler­ce ço­cuk, IŞİ­D’­in git­tik­çe vah­şi­le­şen ey­lem­le­ri ve yü­re­ği­min say­ma­ya el ver­me­di­ği da­ha ni­ce olay… Tür­ki­ye­’nin bu so­run­la­rı­na çö­züm ara­ya­ca­ğı­mı­za kom­şu ül­ke­le­rin so­run­la­rı­na da el at­tık. Önü­müz­de­ki bu tab­lo ik­ti­da­rın fii­len bit­ti­ği­nin ka­nı­tı­dır.

 

“EN KI­SA TAK­VİM ACİ­LEN İŞ­LE­ME­Lİ”

 

- “Bu de­fa er­ken se­çim şart” mı di­yor­su­nuz?

Ta­ri­hte so­run ya­ra­tan­la­rın o so­ru­nu çöz­dü­ğü gö­rül­me­miş­tir. Bu ne­den­le ik­ti­dar par­ti­si par­la­men­ter sis­te­me kar­şı ta­kın­dı­ğı gar­dı in­di­rip, 4 si­ya­si par­ti­yi bir ara­ya ge­ti­re­rek ive­di­lik­le te­rö­rü araş­tır­ma ko­mis­yo­nu oluş­tur­ma­lı­dır, bu bir. İkin­ci­si; dış po­li­ti­ka­da aci­len tu­tum de­ğiş­ti­ril­me­si ge­rek­li­li­ği­dir. Tür­ki­ye Or­ta­do­ğu­’da ev hap­si­ne mah­kûm edil­miş du­rum­da… Av­ru­pa­’y­la ise in­san ha­ya­tı üze­ri­ne pa­zar­lık ya­par olduk. Mül­te­ci­le­ri si­ya­si kal­kan ola­rak kul­la­nan, ra­di­kal İs­lam­cı ör­güt­ler­le iliş­ki­si­ni açık­la­ya­ma­yan bir ül­ke ola­rak so­run­la­rı de­ğil say­gın­lı­ğı­mı­zı sı­fır­la­dık. Par­la­men­to­da so­run­la­rın üs­te­sin­den gel­mek için bir güç bir­li­ği ser­gi­le­ne­mi­yor­sa ya­pıl­ma­sı ge­re­ken şey net; erken seçim.

 

- En er­ken “er­ken se­çim” için ön­gö­rü­nüz ya da öne­ri­niz ne­dir?

Müm­kün­se he­men. Ana­ya­sa­nın ön­gör­dü­ğü en kı­sa tak­vim aci­len iş­le­me­li. Ya­kın ge­le­cek­te bi­zi çok cid­di so­run­lar bek­li­yor. Keş­ke par­la­men­to­da ye­ni bir ya­pı­lan­ma ola­bil­se di­yo­rum ama bu­nun ola­ma­ya­ca­ğı­nı gö­rü­yo­rum. O ne­den­le ba­na gö­re en er­ken bir er­ken se­çim şart, hat­ta ka­çı­nıl­maz­dır. Bu­nun için 7 Ha­zi­ra­n’­ın yıl­dö­nü­mü olan ha­zi­ran ayı bi­le geç ola­bi­lir.

 

“HER­KES BİR­Bİ­Rİ­Nİ KAN­DI­RI­YOR”

 

- Cum­hur­baş­ka­nı da baş­kan­lık ko­nu­sun­da ıs­rar­lı. Er­ken se­çim ye­ri­ne re­fe­ran­du­ma git­me ih­ti­ma­li de yok mu siz­ce?

İs­ter tam, is­ter ya­rı baş­kan­lık, adı­na ne der­se­niz de­yin ben Tür­ki­ye­’de baş­kan­lık sis­te­mi­nin müm­kün ol­du­ğu­nu dü­şün­mü­yo­rum. He­le he­le hu­ku­kun, öz­gür­lük- ­le­rin ve de­mok­ra­si­nin ayak ba­ğı sa­yı­la­rak ra­fa kal­dı­rıl­dı­ğı bir dö­nem­de; bı­ra­kın CHP, MHP ve HDP’­yi, en baş­ta AK­P’­li­le­rin böy­le bir de­ği­şi­me izin ve­re­ce­ği­ni dü­şün­mü­yo­rum. Çün­kü on­lar da kar­şı kar­şı­ya ol­du­ğu­muz tab­lo­nun far­kın­da… Bu ne­den­le baş­kan­lık tar­tış­ma­la­rı­nı ak­lı­mız­dan çı­ka­ra­lım.

 

- Baş­ba­kan, AKP’nin baş­kan­lık sis­te­mi odak­lı ye­ni ana­ya­sa ça­lış­ma­la­rı­nı baş­lat­tı. Ma­yıs-Ha­zi­ran gi­bi TBMM’­ye su­na­cak­lar­mış…

Bü­tün bun­lar işin hi­kâ­ye ta­ra­fı. Her­kes bir­bi­ri­ni kan­dı­rı­yor.

 

- Peki do­ku­nul­maz­lık­lar? 

Sa­yın Da­vu­toğ­lu Av­ru­pa Bir­li­ği sü­re­ci ile il­gi­li ola­rak Brük­se­l’­e gi­dip ge­li­yor, ma­lu­mu­nuz. AB’­nin par­ça­sı ola­cak­sa­nız, AB’­nin te­mel­le­ri­ni oluş­tu­ran kri­ter­- le­re uya­cak­sı­nız. Sa­yın Da­vu­toğ­lu sa­ray ile Brük­sel ara­sın­da sı­kı­şın­ca, ken- ­di­ne gö­re ça­re­ler ara­ma­ya baş­la­dı. Do­ku­nul­maz­lık­la­ra iliş­kin 500 ra­ka­mı­nı te­laf­fuz edin­ce aha­li 550 ve­kil zan­net­ti. Oy­sa onun gün­de­min­de sa­de­ce 506 dos­ya var. Ve bu 506 dos­ya­ya ba­kı­yo­ruz; ara­ların­da ne yol­suz­luk dos­ya­sı var, ne hır­sız­lık dos­ya­sı… O üç ba­ka­nın dos­ya­la­rın­dan iz yok! Biz di­- yo­ruz ki; do­ku­nul­maz­lık­la­rı­nı kal­dı­ra­lım, sa­de­ce kür­sü do­ku­nulmaz­lı- ­ğı­mız ol­sun. Ne­den kor­ku­yor­lar, neyi saklıyorlar? As­pi­rin te­da­vi­siy­le do­ku­nul­maz­lık kal­dı­rı­la­maz. Bypass yap­mak la­zım.

 

- Pe­ki AKP’nin ye­ni te­rör ey­lem pla­nı çer­çe­ve­sin­de, çö­züm sü­re­cin­de ol­du­ğu gi­bi ye­ni bir pa­zar­lık ola­bi­lir mi?

Te­rör­le mü­ca­de­le et­mek için an­lık is­tih­ba­rat an­laş­ma­la­rı ol­du­- ğun­dan bah­se­di­yor­lar­dı. Me­rak edi­yo­rum bu an­laş­ma­lar ki­min­le? Rus­ya ile düşmansınız. Or­ta­do­ğu’da­ki bütün ül­ke­ler­le düş­man­sı­nız. Ame­ri­ka ile kav­ga edi­yor­su­nuz. Av­ru­pa ile ce­bel­le­şi­yor­su­nuz. Kim kal­dı ge­ri­ye? Ali­ce Ha­ri­ka­lar Di­ya­rı­’n­da­ki tav­şan­la mı an­laş­ma yap­tı­lar? Sa­yın Ahmet Da­vu­t- oğ­lu­’n­dan ce­sur bir dav­ra­nış bek­li­yo­ruz ama ma­ale­sef gö­re­mi­yo­ruz. Bir dik duruş bekliyoruz. Mü­te­ma­di­yen mağ­dur bir li­der. “Fet­hul­lah bi­zi kan­dır­dı. Ce­ma­at bi­zi kan­dır­dı. Irak bi­zi kan­dır­dı. Çö­züm sü­re­cin­de PKK bi­zi kan­dır­dı.” Bu ka­dar kan­dı­rı­la­bi­len, kan­dı­rıl­ma­ya mü­sa­it bir hü­kü­met ola­bi­lir mi? Ya­rın ki­me ka­na­cak­lar me­rak­la bek­ler ol­duk.

 

REZA ZARRAB CANINI VE MALINI KORUMAK İÇİN ABD’YLE ANLAŞTI

 

- Re­za Zar­ra­b’­ın AB­D’­de gözaltına alınıp, tutuklanmasını na­sıl yo­rum­la­dı­nız? Ken­di ken­di­ni ya­ka­lat­tı iz­le­ni­mi ağır ba­sı­yor…

200 mil­yar do­lar… Kim­se ha­ya­tın­da böy­le bir pa­ra­yı bir ara­da gör­me­miş­tir. De­mek is­te­di­ğim; 200 mil­yar do­la­rı yö­ne­ten bir şah­sın da bir “’­üst ak­lı­” ol­du­ğu­dur. Bu üst akıl bu­ra­da­ki meb­la­ğın hız­la eri­di­ği­ni, ik­ti­da­rın ka­çı­nı­la­maz çö­kü­şüy­le de ken­di­si­ni ko­ru­ya­ma­ya­ca­ğı­nı çok net ola­rak gö­rü­yor­dur. Bu nok­ta­dan ha­re­ket­le Zar­ra­b’­ın an­laş­ma­lı ola­rak AB­D’­ye git­ti­ğin­den bah­se­di­le­bi­lir. Ak­si tak­dir­de ya­rın ola­sı bir ik­ti­dar de­ği­şi­min­de İra­n’­a tes­lim edil­me ris­ki var çün­kü… Dü­şü­nün, böy­le bir du­rum­da hem ma­lı gi­de­cek, hem de ca­nı… Ca­nı­nı kur­tar­mak, ma­lı­nı da ola­bil­di­ğin­ce ko­ru­mak için an­laş­mış gi­bi gö­zü­kü­yor. Şu­nu unut­ma­mak la­zım; pa­ra sa­hip­le­ri pa­ra­la­rı­nı ta­kip eder­ler. Bir şa­hıs 200 mil­yar do­lar gi­bi çok önem­li bir pa­ra tra­fi­ği­ni yö­ne­ti­yor­sa, ül­ke de pa­ra­sı­nın ne­re­ye gi­dip git­me­di­ği­ni her­hal­de iz­ler di­ye dü­şü­nü­- yo­rum. Önü­müz­de­ki gün­ler­de sür­priz­le­re ha­zır ol­ma­mız la­zım.

 

“BU ARTIK CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL DAVASI DEĞİL…”

 

- 25 Mar­t’­ta­ki Can Dün­dar ve Er­dem Gül du­ruş­ma­sı­nı siz de iz­le­di­niz. Ne gör­dü­nüz?

12 ül­ke­nin fark­lı dip­lo­mat­la­rı bu du­ruş­ma­yı iz­le­di. Bu son de­re­ce önem­li. 12 Ey­lül dö­ne­mi ve 12 Ey­lül son­ra­sı Tür­ki­ye­’de bir­çok hu­kuk ih­la­li ol­du. Da­ha ön­ce böy­le bir ka­tı­lı­mın olup ol­ma­dı­ğı­nı me­rak et­tim ve za­ma­nın cid­di mağ­dur­la­rın­dan avu­kat abi­miz Eş­ber Yağ­mur­de­re­li­’ye böy­le bir man­za­ra ile kar­şı­la­şıp kar­şı­laş­ma­dı­ğı­nı sor­dum. “Ha­yı­r” de­di, “Hiç kar­şı­laş­ma­dık… Za­man za­man bir iki ül­ke­nin dip­lo­mat­la­rı bir ara­ya gel­miş­tir ama bu­gün 12 fark­lı ül­ke­nin dip­lo­ma­tı bu du­ruş­ma­yı iz­le­di. Bu ne de­mek­tir bi­li­yor mu­su­n“ de­di ve de­vam et­ti: “Bu­gün­den iti­ba­ren bu du­ruş­ma Can Dün­dar ve Er­dem Gül du­ruş­ma­sı ol­mak­tan çık­tı de­mek­tir. Bu dip­lo­mat- ­lar; Tür­ki­ye­’de hu­kuk te­cel­li ede­cek mi, de­mok­ra­si, öz­gür­lük de­vam ede­cek mi, et­me­ye­cek mi onu iz­le­me­ye gel­di­ler!” Ya­ni bu da­va­dan olum­lu ka­rar çı­kar­sa ba­tı dün­ya­sın­da Tür­ki­ye ile il­gi­li fark­lı bir al­gı ola­cak, olum­suz çı­kar­sa kor­ka­rım bu bir de­mok­ra­si ve öz­gür­lük jü­bi­le­si ola­cak. Umut ede­rim ki ik­ti­da­rın bü­tün bas­kı­sı­na rağ­men, bü­tün kur­gu­la­rı­na rağ­men na­mus­lu yar­gıç­lar Tür­ki­ye­’nin ge­le­ce­ği ile il­gi­li önem­li bir ka­rar ve­rir­ler. Ak­si­ni dü­şün­mek da­hi is­te­mi­yo­rum.

 

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü