SAPANCA GÖLÜ ALARM VERİYOR!

İki yıldır kuraklığın etkisiyle gölü besleyen kaynakların kurumasının yanı sıra aşırı su alınması sonucu su seviyesi gittikçe düşen Sapanca Gölü'nde, su azaldıkça yüzey yosun ve su bitkileri kaplamaya başladı.
Sapanca Gölü alarm veriyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Sakarya ve Kocaeli'ye ortak sınırları bulunan ve her iki ilin de içme suyu havzası olarak yararlandığı, dünyanın suyu içilebilir ender göllerinden biri olduğu da bilinen Sapanca Gölü'nde, iki yıldır süren çekilme devam ediyor. Gölü besleyen en önemli kaynak olan Kartepe'ye yeterince kar yağmaması, yağmurların da mevsim normallerinin çok altında yağması nedeniyle göl yeterince su tutamadı. Bununla birlikte Sakarya ve Kocaeli'de artan nüfusun ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla çekilen su miktarının sürekli artması, göle giden kaynaklar olan derelerin ve kaynak sularının sayıları 30'u bulan su şirketlerine uzun vadeli olarak kiralanması sonucu Sapanca Gölü'nde su seviyesi bu yıl ilk kez geçtiğimiz ay en az 29.90 olması gereken işletme kodunun altına düştü. Şu anda 29.00'lara inen su kodundaki düşüş sürüyor. Yine geçen ay dikey düşüşün normalin 2 metre 54 santim altında olduğu tesbit edilen gölde, bu dikey düşüş 3 metreye kadar yaklaştı.

Zemin batak ve yosunla kaplı
Sapanca Gölü kenarında işletmesi bulunan ve göl suyunan sahilden her gün biraz daha uzaklaştığını söyleyen Nihat Alemdar 'Sular çekilince su yüzeyi sürekli yosun ve bitkilerle kaplanıyor. Daha önceden böyle bitkiler çıkmazdı. Sahilden yaklaşık 100 metre su çekildi. Suya girdiğinizde de ayağınızın batak bir zemine bastığını hissediyorsunuz. 15 gün önce Eskişehir'den Devlet Su İşleri'nden bir ekip buraya inceleme yapmaya geldi. Derelere ve buralara bakıp gittiler. Göle boşalan dereler kurudu. Buradaki Kurtköy Deresi'yle de dağdan göle çok miktarda gelirdi. Derelerin geldiği yer su fabrikalarının bulunduğu bölge. Simdi seviyesi çok düştü çok az su geliyor' diye konuştu.