Liselere geçişte yeni sistem netleşti!

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıkladı.
Liselere geçişte yeni sistem netleşti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Habertürk gazetesinden Pervin Kaplan'ın haberine göre TEOG’da öğrenci, listelerindeki tercihlerine giremezse; evine en yakın okula yerleştirilecek. Böylece tercih listesinde bulunmasa da meslek lisesi ya da imam hatibe kaydedilebilecek. Boş kontenjanlar ise “taban puan”sız nakillerle doldurulacak. Gözde okullara ‘sınırsız’ başvuru yapılabilecek.

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavına giren yaklaşık 1.3 milyon öğrenci ve ailelerinin merakla beklediği; TEOG’un “yerleştirme” ayrıntıları da açıklandı. Yedek liste ve yerleştirme olmayacak. Boş kontenjanlar için “nakil” uygulaması yapılacak. Eskiden olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı “taban puan” sayılmayacağı için sıralama başvuran öğrencilerin puanına göre yapılacak. Böylece son giren öğrenciden daha düşük puanlı “nakil” öğrenciler de okula yerleşebilecek. Ortak sınavların puanları 11 Haziran’da, yerleştirme puanı 7 Temmuz’da açıklanacak. Tercihler 31 Temmuz-8 Ağustos’ta alınacak. Bu yıl ilk kez kullanılacak TEOG yerleştirme sistemine ilişkin ayrıntıları Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bürokratlarıyla birlikte düzenlediği toplantıda açıkladı. Avcı’nın müdür atamaları ile dershanelerin dönüşüm süreçlerini de açıkladığı toplantıda anlattığı sistemin ayrıntıları şöyle:

ÜÇ SEÇENEKTEN BİRİ: E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: “Özel yetenek sınavıyla yerleştim”, “Özel okula kayıt yaptırdım”, “Tercih yapmak istiyorum.” Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse devlet okullarını tercih edemeyecek.

SAKIN İŞARETLEMEYİN: Bu nedenle aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile bu seçeneği işaretlemeyip, “Tercih yapmak istiyorum” demek zorunda. Aksi halde tercih sistemine katılamayacak. “Tercih yapmak istiyorum” seçeneğini işaretleyen merkezi yerleştirmeye katılacak.

A VE B LİSTELERİ: A grubunda 15 tercih yapılacak. İl ve okul türü sınırlaması yok. Öğrenci ilk listeye yerleşememe ihtimaline karşı B grubu listesindeki 6 okul türünden de en az birini işaretlemek zorunda. Bu listede il, ilçe ve semt sınırlaması var. Öğrenci B listesinden okul türü seçmese bile otomatik olarak evine yakın herhangi bir okula yerleştirilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek. B grubundaki liseler şunlar: Fen, Sosyal Bilimler, Meslek ve Teknik Anadolu, Anadolu İmam Hatip, Çok Programlı Anadolu ve Anadolu.

TERCİHTE TABAN PUAN: Tercihte geçen yıl 201 olan taban puan kaldırıldı. Taban puan şartı aramadan tercih yapılabilecek. Öğrencinin yerleştiği okula kaydı otomatik olarak yapılacak.

BOŞ KONTENJANA NAKİL: Yerleştirmeden sonra boş kontenjanlara nakil başvurusu yapılabilecek. 3 okul seçilebilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu öğrenciden çok daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek. Örneğin; Galatasaray Lisesi’ne en son öğrenci 490 puanla girmiş olsa bile boş kontenjana başvuran öğrenciler puan sıralamalarına göre yerleştirilecek. Bu durumda da 400 puanlı öğrenci bile başka tercih yapan yoksa okula girebilecek. Böylece özellikle gözde okullarda nakil kuyrukları çok uzayabilecek.

KONTENJAN 40 OLDU: Geçen yıl Anadolu Liseleri’nin kontenjanlarını 30’dan 34’e çıkaran bakanlık, bu yıl da 40’a yükseltti. Bu kural, başına bu yıl Anadolu ibaresi getirilen yeni liselerde geçerli olacak.

‘ANADOLU ÖGRETMEN’LER: Anadolu öğretmen liseleri, sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek. Fen liselerinde de sosyal bilimler liselerinde olduğu gibi hazırlık sınıfı zorunlu olacak.

MÜDÜRÜ, ÖĞRENCİ VELİ ÖĞRETMEN SEÇECEK

4 yılını dolduran müdürlerin koltuklarında bir 4 yıl daha oturmaları için öğrenci, veli ve öğretmenlerin desteğini alması şart. Okul Aile Birliği Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürü, Şube Müdürü, okulun en kıdemli ve en yeni öğretmeni, Öğrenci Meclisi Başkanı müdürün göreve devam edip etmeyeceğine karar verecek. 75 ve üzerinden puan alanların görev süreleri en fazla 8 yıl olacak. Başka bir okula gitmek isteyenler ise puan üstünlüğü ve tercihine göre atanacak. İlk defa atanacak müdürlerin geleceğini sözlü sınav belirleyecek. Yeni düzenleme müdürlere kendi yardımcılarını atama hakkı da getiriyor. Bu ders yılı sonu itibarıyla yöneticilikte 4 yılını tamamlayanların sayısı yaklaşık 16 bin. Müdürü, öğrenci veli ve öğretmen seçeceK.

ÖZEL OKULLARA 'PUAN' SÜRPRİZİ

ÖĞğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçecek Türk ve yabancı özel okullara MEB büyük sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. Gerekçe olarak “Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız” denildi. Özel okullar tek tek kendilerine başvuran öğrencilerin yerleştirme puanlarını 8’inci sınıf notlarını da ekleyerek kendileri yapmak zorunda kalacak.

DERSHANE ÖĞRETMENİNE YENİ SINIR

Dershane öğretmenine yeni sınır DERSHANELER için dönüşüme başvuru 2 Haziran’da başlayıp 31 Ağustos 2015’te sona erecek. Öğretmenlere atanabilmeleri için 6 yıl sigortalı olma şartının yanı sıra 14 Mart 2015’e kadar bu kurumlarda çalışma zorunluluğu da getirildi. KPSS şartı aranmayacak. Dershanelerde çalışan 47 bin öğretmenden atama şartını taşıyanların sayısı henüz belli değil.