İsrail, Gazze'ye saldırdı!

Üç İsrailli gencin ölü bulunmasının ardından, İsrail Gazze'ye büyük bir hava bombardımanı başlattı. Cenin'de çıkan olaylarda ise bir Filistinli genç öldü.
İsrail, Gazze'ye saldırdı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
19 yaşındaki Eyal Yifrah, 16 yaşındaki Gilad Şaar, ve yine 16 yaşındaki Naftali Fraenkel isimli kayıp üç İsrailli gencin cansız bedenlerinin bulunmasının ardından, İsrail Gazze'ye saldırı düzenledi.

El Halil (Hebron) kentinin kuzeyindeki Halhul'da bulunan cesetler, İsrail'le Hamas arasındaki gerilimi de tırmandırdı. İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı neticesinde, Gazze'de 'terör bağlantılı' 34 hedefin vurulduğu kaydedildi.

Buna paralel olarak, Batı Şeria'da Yahudilerin Araplara yönelik saldırıları da başladı. Kudüs'te 17 yaşındaki bir gencin Arap bir taksi şoförüne biber gazı ile saldırdığı belirtilirken, yine Kudüs'te bir Arap, ırkçı saldırıya uğradı.

İsrail, Batı Şeria'da da Filistinlilere saldırdı. Cenin mülteci kampına giren İsrail askerleriyle Filistinliler arasında başlayan çatışmada, 16 yaşındaki Yusuf Ebu Zaga gerçek mermiyle vurularak öldürüldü.

Öte yandan İsrail'in birçok kentine Gazze'den roket fırlatıldı.

İsrail polisi, üç gencin, kaçırıldıktan hemen sonra öldürüldüklerini söylüyor. İsrail tarafından gelen bir başka iddia ise, olayın doğrudan Hamas'ın Gazze'deki yetkilileri tarafından tasarlanmadığı, El Halil'deki bir hücrenin merkezin emirlerinden bağımsız olarak böyle bir eyleme girişmiş olabileceği...

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'intikam' isteyen sağcı-ırkçı unsurlarla, Gazze'ye yönelik operasyonun maliyetleri arasında sıkışmış durumda. Savunma Bakanı Moşe Ya'alon, cinayetlerden Hamas'ı sorumlu tutsa da, Gazze'ye yönelik bir savaşı Netanyahu hükümeti henüz göze almış değil. İsrail hükümetinin, Hamas-El Fetih ulusal birliğine karşı çıktığı biliniyor. Hükümetten gelen sinyaller, 3 gencin katledilmesinin Fetih ile Hamas'ın arasının açılması amacıyla kullanılabileceğini gösteriyor. Nitekim cesetler bulunmadan önce de, Mahmud Abbas ile Hamas yetkilileri arasında sert söz alışverişleri yaşanmıştı.