KİMSE SOKAĞA ÇIKMASIN, İŞİMİZİ YAPALIM!

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara'da Kobane'yle dayanışma eylemlerinde yaşanılanlar ilgili basın toplantısı düzenledi.
Kimse sokağa çıkmasın, işimizi yapalım!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ankara'da Kobane'yle dayanışma eylemerinde yaşanılanlar ve süreçle ilgili basın toplantısı düzenledi. Eylemlerin bilançosunu açıklayan Ala eylemlerin 35 ilde yapıldığını 1024 kişinin gözaltına alınıp 58'inin tutuklandığını belirterek “Hiç kimse sokağa çıkmasın, biz de işimizi yapalım” dedi.


İçişleri Bakanı Ala “Hem de yıllardır Türkiye’nin uğraştığı terör sorununu çözüm noktasına getirmek üzereyken ve millet de bütün 77 milyonda umutlar belli bir noktaya gelmişken bu yapılıyor. Olaylardan sonra yapılan açıklamalara baktığımızda ise, metinler cümleler arasına gizlemiş küçük kurnazlıklarla yine şiddet eylemleri aslında tamamen bitirilmesi çağrısı yapılması gerekirken, o kurnazlıklarla desteklenir bir dil kullanılmıştır” dedi.

CHP'Yİ SUÇLADI
Ala, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunu da suçlayarak “Bunu hem HDP eş başkanı yapmıştır, hem maalesef ana muhalefet partisi genel başkanı yapmıştır. Hangi gerekçe şiddeti meşru kılabilir, polisin askerin jandarmanın yaralanmasını şehit olmasını haklı kılabilir yada bir vatandaşın ölmesini haklı kılabilir?” dedi. Ala, “Ana muhalefet partisi genel başkanı maalesef, milletin canına malına kast edenlerle ambulansları okulları yakanlarla bu şiddeti kullananlarla bu şiddete karşı devletin verdiği görevi yapan kanunların verdiği yetkiyi kullanan güvenlik güçlerinin hareketini yaptıkları görevi aynı kategoride değerlendirmiştir. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı.

31 CAN KAYBI
İçişleri Bakanı Efkan Ala düzenlediği basın toplantısında eylemlerin bilançosunu da açıkladı. Ala “Son günlerde meydana gelen olaylarda 35 il bu olaylardan etkilenmiştir. Bu eylemlerde maalesef 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu 31 kişiden bizim elimizdeki verilere göre çok büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerine hayatını kaybetmiştir. İki emniyet görevlimiz şehit olmuştur. Olaylarda 221 sivil, 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Bunlardan 25’i polis 5’i jandarma eridir. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. Yine bu olaylarda 212 okul binası, 67 emniyet binası 25 kaymakamlık binası 29 parti binası, çocuk yuvaları, Kızılay kan merkezleri belediye binalarının aralarında olduğu 780 bina, toplam olarak da 1113 bina yakılmış veya tahrip edilmiştir. Şiddet eylemlerine özel araçlar belediye araçları ambulanslar yakılmış ve toplamda 1177 araç kullanılamaz hale getirilmiştir” şeklinde konuştu.

'BU KONUDA TECRÜBELİYİZ'
Sokak hareketlerinin ülke demokrasisinin daha çok gelişmesini engellediğini iddia eden Efkan Ala “Bölgesinde ve dünyada daha etkili bir türkiye oluşması yönünde çalışırken, bizi kendi iç sorunlarımızla, şiddetle uğraştırmaya çalışan çeşitli gruplar güçler olabilir vardır da. Hiç kimse sokağa çıkmasın, şiddet yapmak üzere sokağa çıkmasın. Bizde güvenlik birimlerimizle, milletin huzurunu temin etmek için daha kaliteli hizmet için çalışalım ve vatandaşlarımızın güvenliği için elimizden geleni yapalım, yapacağız” dedi. Bu konularda Türkiye'nin tecrübeli olduğunu söyleyen Ala “Biz en az zararla meseleyi yönetmeyi biliyoruz. Nasıl tedbir alınır ve bu tedbirler sonucunda, yine de zarar gören vatandaşlarımızın zararları nasıl karşılanır, bunlar konusunda tecrübeliyiz” diye konuştu.