DIŞİŞLERİ’NDEN KAFA KESEN EL KAİDE ÜYESİNE KORUMA!

Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de kaçırdığı Hıristiyan din adamlarının kafalarını kesen ve Türkiye’de yaşayan El Kaide militanı Magomed Abdurakhmanov için soruşturma izni vermedi
Dışişleri’nden kafa kesen El Kaide üyesine koruma!
2020-08-11 06:40:55   Mettre à jour: 2021-09-05 00:13:37    
Cumhuriyet’in haberine göre, Konya’da devriye gezen polisler tarafından durdurulan Magomed Abdurakhmanov, pasaportu olmadığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Suriye’den gelen göçmenlere uygulanan prosedürün uygulandığı Abdurakhmanov, adresinin belirlenmesinin ardından serbest bırakıldı.

Evi mühimmat deposu gibi

Gözaltı işlemini yapan polislerden biri, Suriye’de kafa kesme görüntülerinde gördüğü kişinin Abdurakhmanov olduğunu fark etti. Bunun üzerine polis bir kez daha harekete geçti ve El Kaide üyesi Abdurakhmanov’u İstanbul Bağcılar’daki evinde gözaltına aldı. Polis evde ayrıca iki el bombası, 8 şarjör, 186 mermi, plaska ve kafa kesme videolarında giydiği siyah cübbelerden buldu.

‘Telsizleri MİT’ten aldım’

Ebu Banat takma adını kullanan Abdurakhmanov sorgusunda örgütte “emir”, yani komutan rütbesinde olduğunu öne sürdü. Videolardaki kafa kesme olaylarının cuma günleri sıkça gerçekleştiğini söyleyen El Kaide üyesi, operasyon sırasında üzerinde çıkan telsizleri ise MİT’ten olduğunu düşündüğü Ebu Cafer adlı bir kişiden aldığını söyledi.

Soruşturma dosyasındaki birçok bilgi de araştırmacı Erkan Metin’in dikkati sonucu ortaya çıktı. Suryaniler.com internet sitesinde metropolitlerin El Kaide tarafından kaçırıldığı yazıldı. Kafkasya Birliği’ne ait sitede ise Abdurakhmanov metropolitleri kaçırdıklarını ve üzerlerine bomba bağlayarak öldürdüğünü anlatıyordu.

Polis din adamlarını sormadı

Abrudakhmanov, internete yüklenen videolarda başlarını kestiği insanların Hırsitiyan din adamları olduğunu ifade etti ancak din adamlarının kimliklerine dair bilgi vermedi. Polis ise sorguda cinayet kabul edilmesine karşın din adamlarının nasıl ve neden kaçırıldığına ilişkin herhangi bir soru sormadı.

Dışişleri Bakanlığı: ‘Kafa kesme insanlık suçu değil’

Hazırlık soruşturması sırasında savcılık da Suriye’de meydana gelen kafa kesme olayıyla ilgili soruşturma için izin istedi. Savcılık, uluslararası hukuka göre yurtdışında işlenen suçlar için izin alınamadığını fakat yine uluslararası hukukta “insanlık suçu” durumlarının istisna olduğuna dikkat çekerek Dışişleri Bakanlığı’ndan onay istedi.

Talebe 26 Ağustos 2013’te yanıt veren Dışişleri Bakanlığı ise kafa kesme olayının insanlık suçu olmadığını, konunun Suriye’nin iç sorunu olduğunu gerekçe göstererek soruşturma izni vermedi. Böylece Abdurakhmanov’un Türkiye’de yargılanmasının önü kapatıldı.

Sendika.Org