İSRAİL'DE SAĞCILAR SOLCULARA SALDIRDI!

İsrail ordusunun Filistin'de gerçekleştirdiği katliama tepki gösteren İsrailli sol örgütler, aşırı sağcıların beyzbol sopalı saldırısına uğradı
İsrail'de sağcılar solculara saldırdı!
2020-08-11 06:40:55   Mettre à jour: 2021-09-05 00:13:37    
Gazze saldırıları ve Hamas ile ateşkes hakkında barış yanlısı fikirler paylaşan İsrailliler giderek daha çok şiddet ve tehdide maruz kalmaya başladı. Geçen ay Kudüs'te gerçekleşen ve “Araplara Ölüm” sloganları atılan bir protestoya katılmış on yaşlarındaki bir çocuk, birkaç gün sonraki barış yanlısı bir protestoda solcu bir kadını tekmelerken polis tarafından yakalandı. Tel Aviv'de barış yanlısı bir protestonun füze sirenleriyle kesintiye uğraması ardından sığınaklara kaçan göstericiler, ellerinde beyzbol sopalarıyla aniden ortaya çıkan sağcı grupların “Solculara Ölüm”, “Solcular Haindir” sloganları altında saldırıya uğradı.

PİLOTLAR ZALİMCE İŞ YAPIYORLAR
Gazze saldırılarının devam ettiği bu günlerde aşırı sağcılığın İsrail toplumu içinde giderek yayıldığına işaret ediliyor. İsrailli gazeteci Gideon Levy, İsrailli pilotları eleştirdiği makalesindeki “İsrailli pilotlar şimdi en kötü, en zalimce ve en alçak işi yapıyorlar” açıklamalarının ardından Aşkelon'da neredeyse linç ediliyordu. İsrailli yönetmen Shira Geffen ise imzaladığı ateşkes çağrısı nedeniyle İsrail Kültür Bakanı tarafından “İsrail Devleti için bir utanç kaynağı” olarak nitelendirildi.

NEFRET SÖYLEMİ YAYILIYOR
Kudüs İbrani Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü olan Yaron Ezrahi “Savaşın başlarında olan ülkelerde milliyetçiliğin artması doğal bir olgudur, ancak İsrail'de aşırıcılığın körüklenmesinde savaşın dışında da faktörler rol almaktadır” dedi. Açıklamasına İsrail'de bazı parti ve politikacıların siyasi amaçları anlatırken genel olarak Arapları ve İsrailli Arapları da hedef alan nefret söylemi kullandıklarını belirterek devam eden Ezrahi, örnek olarak Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Jewish Home Partisi Başkanı Naftali Bennett'i gösterdi. Arapların aforoz edilmesi gerektiğini savunan söylemlerde bulunduklarını kaydeden Ezrahi, İsrail Hükümeti hakkında da şunları söyledi: “Bu gibi söylemlere şimdiki İsrail Hükümeti tarafından tolerans gösterilmektedir. Başbakan Netanyahu da tolerans gösterenler arasındadır ki son yaptığı Araplar ve Yahudiler arasında ahlak farkı vardır açıklaması bunu yansıtmaktadır.”