Ebola virüsü hafife alındı!

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, Ebola virüsünün uluslararası örgütler tarafından hafife alındığını söyledi.
Ebola virüsü hafife alındı!
2020-08-11 06:40:55   Mettre à jour: 2021-09-05 00:13:37    
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, Ebola virüsüyle mücadele için acil düzenlenen bir BM toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “tüm uluslararası örgütler virüsü hafife aldı” şeklinde konuştu.

Chan’ın paylaştığı resmi verilere göre, salgın başladığından bu yana Sierra Leone, Liberya ve Gine’de 1,500’den fazla can kaybı yaşandı.

Liberya gibi ülkelerde 4 milyon gibi bir nüfusa karşın ancak 50 kalifiye doktor bulunuyor. Ayrıca bu doktorların yeterli gelişkinlikte ekipmana sahip olmamaları da salgının halen kontrol altına alınamıyor olmasının nedeni olarak görülüyor.

‘Gerçek ölü sayısı resmi rakamların üzerinde olabilir’
Sınır Tanımayan Doktorlar başkanı Joanne Liu’nun salgının kontrol altına alınamamasıyla ilgili yorumları dikkat çekici. Liu, “meslektaşlarım resmi olarak virüsün bulaştığı deklare edilen hastaların ancak üçte ikisiyle ilgilenebildi. Geçen aydan bu yana çalışanlarımızı ikiye katlamamıza rağmen, hastalara yetişemiyoruz. Sınır Tanımayan Doktorlar olarak aylardır alarm çanlarını çalıyoruz ama gelen yanıtlar çok cılız ve çok geç kalıyor,” şeklinde konuştu.

Liu’nun açıklamaları endişe verici bir olasılığa işaret ediyor. Gerçek hasta sayısı resmi rakamların çok üzerinde olabilir. Yetkililer bazı hastaların evde bakım görüp, öldüklerinde gizlice gömülüyor olabileceğini düşünüyorlar. Virüsün kontrol altına alınamamasının bir nedeni de bu olasılık olarak görülüyor.

Joanne Liu, “Ebola tedavi merkezleri artık insanların yalnız kalıp ölmek için gittikleri bir yere dönüştü. Bu merkezlerde bu kadar çok hastayı tedavi etmemiz mümkün değil. Sierra Leone’de Eboladan ölmüş insanlar sokaklarda çürüyor. Liberya’da yeni Ebola tedavi merkezleri açmak yerine yeni krematoryumlar inşa etmeye zorlanıyoruz adeta” ifadelerini kullandı.