Kayıt parası soygunu teşhir oldu!

Kırklareli Üniversitesi’nde okulun girişine açtıkları standla öğrencilerden “kayıt parası” adı altında “zorla” para toplayan Rektörlük teşhir edildi.
Kayıt parası soygunu teşhir oldu!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Kayıt günlerinde yaşanan skandallardan biri haline gelen “kayıt parası” soygunu, Kırklareli’nde öğrencilerin çabasıyla teşhir edildi. Okulun kayıt günlerinde FKF üyeleri kampüs girişine açtıkları stantla öğrencilerden “kayıt parası” adı altında “zorla” 50 TL toplayan Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğü’nü bildiri dağıtarak,veli ve öğrencilerle yüz yüze görüşerek teşhir etti. Öğrenciler imza kampanyası başlatarak öğrenci velilerini tepki göstermeye çağırdı.



Yüzlerce öğrencinin kayıt parası adı altında yapılan soyguna tepki göstermesiyle öğrenciler bir de kazanım elde ettiler. Yüzlerce veli kayıt sırasında bu paranın “hukuksuz” olduğunu bildilerde gördüğünü belirtip, para ödemeden çocuklarını okula kayıt yaptırdılar. Veliler kayıt çıkışında kendilerini bilgilendiren öğrencilere teşekkürlerini ilettiler.



Rektörlüğün kayıt parası adı altında yaptığı soygunun duyulmasıyla birlikte, Kırklareli Valiliği de Rektörlük hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca Fikir Kulüpleri Federasyonu da Rektörlüğe dava açıp, savcılığa suç duyurusunda bulundu.



Öğrencilerin şimdiki hedefi ise Rektörlüğün topladığı paraların öğrencilere geri ödenmesinin sağlanması. Kişi başı 50 TL toplayan Rektörlüğün para topladığı kişilere geri ödeme yapması için çalışmalarını sürdüren öğrenciler, yeni öğrencilerden ve velilerden bu konuda destek istiyor.



‘Fırsat eşitliğine aykırı’

F.K. (Öğrenci): Ben bu yıl Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Edebiyat bölümünü kazandım. Benden “bağış” denilerek zorla 50 TL istendi ancak FKF’li öğrenciler bu paranın meşru olmadığını ifade edip beni bilinçlendirdi. Ben de araştırmalarım neticesinde FKF’li arkadaşların verdikleri bilgilerin doğruluğunu teyit ettim. Bu zorbalığa boyun eğmeyip para ödemeyi reddediyorum.



R.K. (Örenci Velisi): Ben 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Kırklareli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’na kayıt yaptıran bir öğrencinin velisiyim. Çocuğumu okula kayıt yaptırmak istediğimde okuldan bağış adı altında gayrimeşru olarak 50 TL istendiğinden haberdar oldum. İstenen bu paranın Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına aykırı olduğunu öğrendim. Zaten ikinci öğretim öğrencilerine uygulanan anayasadaki fırsat eşitliğine aykırı olarak toplanan katkı payı, biz velileri zor durumda bırakmaktadır. Bu yüzden bizlerden istenen gayrimeşru bu parayı ödemeyi reddederek eğitim kurumlarının birer ticarethaneye dönüşmesine şiddetle karşı çıkıyorum.



‘Harçlar kaldırıldı, haraçlar devam ediyor’

G. Ç. (Üniversite Personeli): Her ne kadar harçlar kaldırıldıysa da her yeni kayıt döneminde okullar haraçlarını almaya devam ediyorlar. Kayıt esnasında kırtasiye malzemesi, kart bedeli, vs. adı altında bedeller alınır. Veliler de çocuk “nasıl olsa kazanmış” deyip bu bağış adı altında toplanan paraya hayır diyemiyor. Bütçesi elvermese de bu parayı mecburen ödemek zorunda kalır. Ödeme karşılığında hiçbir resmiyeti olmayan makbuz verilerek resmiymiş gibi gösterilir. Bilinmiyor ki kayıt sonrası hesaplar yapılınca o makbuzlar imha edilerek okulların örtülü ödeneği olur ve istedikleri gibi harcarlar. Kırklareli Üniversitesi de bu eğitim öğretim yılında okula kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden bağış adı altında hukuksuzluk şekilde 50 TL talep etmektedir. Bu para karşılığında hiçbir resmi karşılığı olmayan makbuz verilmekte ve bu makbuzlar da çıkışta öğrencilerden alınmaktadır. Bu bağlamda her evrakta sahtecilik yapılmakta hem de deliller karartılmaktadır. Bu nedenle veliler sorgulamayı bilmeli, bağış adı altında hukuki geçerliliği olmayan bu paranın alınmasına dur diyebilmelidir.



Seyfi MERİÇ (Kırklareli Eğitim-Sen Şube Başkanı): Eğitim-Sen’in eğitime genel yaklaşımı parasız olması noktasındadır. Bu kapsamda ülkemizdeki tüm üniversiteler ile birlikte Kırklareli Üniversitesi’nde de kayıt parası adı altında toplanan ve hukuksuz olan ödentiye öğrencilerimizin ve velilerin zorlanmasına şiddetle karşı çıkıyoruz. Kaldı ki konu ile ilgili YÖK’ün tüm üniversitelere gönderdiği resmi bir yazı vardır ki bununla da kayıt parası adı altında veya her ne ad altında olursa olsun öğrencilerden para toplanması yasaklanmıştır. Aldığımız duyuma göre söz konusu para toplama süreci, Kırklareli Üniversitesi’nde bağış adı altında yapılmaktadır. Ama biz biliyoruz ki bağışta gönüllülük esastır. Burada ise tam tersine “kaydınızı yapmayız” tehdidi ile para toplandığı örgütümüze ulaşan bilgiler içindedir. Bu nedenle öncelikle Kırklareli Üniversitesi yönetimini zorla para toplama nedeni ile kınarken öğrencilerimizi ve velilerini bu parayı vermemeye çağırıyoruz



Sol

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü