Kaddafi sonrası şeriat kanunları!
Libyada Muammer Kaddafi iktidarına NATOnun desteğiyle son verilmesinin ardından kurulan yönetim, şeriata daha fazla yönelerek ülkedeki kaosu sonlandırmayı hedefliyor.
2020-08-11 06:40:55 Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37
AFPnin ele geçirdiği Adalet Bakanlığına ait bir belgede, mevcut yargı sisteminin dönüşümü için 16 kişilik bir komitenin oluşturulması hedefleniyor. Bu komisyon, ülke müftüsü ve Anayasa Mahkemesi tarafından görevlendirilecek. Başkanlığını bir yargıcın yapacağı komisyonda, din adamları da olacak. Komitenin görevi mevcut yargı sistemini İslami hukuka göre revize etmek ve yasa değişiklikerinin bu hukukun temelleriyle çelişip çelişmediğini belirlemek.
Çokeşlilik özgürlüğü
Libyada Kaddafinin devrilmesinin ardından bir erkeğin birden fazla kadınla evlenmesi üzerindeki yasak kaldırılmıştı. İlk açıklamayı yapan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil de kurtuluşu duyurduktan sonra Libyanın artık bir şeriat ülkesi olduğunu dile getirmişti. Libya yönetimi böylelikle, silah bırakmayan ve kaosa neden olan isyancıları memnun etmeyi hedefliyor. Salı günü, Enser el Şeria adlı Bingazi merkezli örgüt, ülkede düzeni yalnızca İslami hukuğun sağlayabileceğini iddia etmişti. El Kaide bağlantılı örgüt, Kaddafinin devrilmesi için İngiltereden silah yardımı almıştı.
Milis karşıtlarına ateş açıldı
Libyada 2 yıldır devam eden kaosun faturası ise giderek ağırlaşıyor. Aşiretler, silahlı milisler ve Berberi azınlığın petrol limanlarını işgalinin bilançosunun 6,5 milyar dolar olduğu açıklandı. Libyada yeni yönetimin hiçbir otoritesinin olmaması, ülkede ayrıkçılığı da tırmandırdı. Geçtiğimiz ay ülkenin doğusundaki Sirenayka, özerklik ilan etmiş ve kendine ait bir petrol şirketi kuracağını açıklamıştı. Son olarak ise başkent Trablusta, Kaddafinin devrilmesinin ardından silah bırakmayan milislerin, kentten çıkmasını talep eden göstericilere ateş açıldı. Misrata Kartalları Tugayına bağlı milislerin açtığı atel nedeniyle 5 gösterici hayatını kaybetti.
Sol