AYVALITAŞ DAVASINDA SANIKLAR SERBEST!

Haziran Direnişi'nde Mehmet Ayvalıtaş'a aracıyla çarparak ölümüne neden olan M. Görkem Demirbaş tutuklanmadı. Duruşmaya alınmayan basın ve avukatlar mahkemeyi protesto etti
Ayvalıtaş davasında sanıklar  serbest!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Haziran Direnişi şehidi Mehmet Ayvalıtaş'ın davasında olaylar çıktı. Polis ve güvenlik görevlileri duruşmayı izlemek isteyenlere biber gazı sıkınca, adliye dışında bekleyenler bina kapısının camlarına vurarak protesto etti. Gergin geçen davada, mahkeme heyeti Ayvalıtaş'ın ölümüne neden olan sanıkların tutuklanması talebini reddetti.

Haziran Direnişi'nde Ümraniye'de, bir aracın hızla eylem yapan yurttaşların üzerine sürülmesi sonucu, araç altında kalarak hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüyle ilgili davanın ilk duruşması Kartal Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme, Ayvalıtaş'ın ölümüne neden olan ve 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçlarından haklarında 15 yıl hapis cezası istenen sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş'ın kaçma şüphesi bulunmadığı gerekçesiyle tutuksuz yargılanmalarına hükmetti.

Duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş, Ayvalıtaş ailesi, direniş şehitleri Ethem Sarısülük'ün ailesi ve Abdullah Cömert ile Ahmet Atakan'ın kardeşleri de katıldı.

Müşteki avukatları ve Ayvalıtaş'ın yakınlarının duruşma salonuna alınmaması nedeniyle çıkan tartışmada, polis salonun önünde biber gazı sıktı. Kilitli kapılar ardında görülen duruşmaya alınmayan basın mensupları ve avukatlar salon kapısına ve camlara vurarak mahkemeyi protesto etti.

Mahkeme Başkanı Mehmet Selçuk'un 'Mehmet Ayvalıtaş nasıl öldü?' sorusuna, tutuksuz sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın yanıtı 'Araç çarptı. Herkesten özür diliyorum' oldu. Trafiğin akıcı olduğunu ileri süren Demirbaş, otoyolun kapalı olduğunu fark etmediğini söyledi. Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak ise Demirbaş'a alkol muayenesinin 5 saat sonra yapıldığını açıkladı.

Duruşma salonunda silahlı polisler

Müşteki Mustafa Kartal ifadesinde, 'Gezi için 8-9 bin kişilik bir grup yürüyorduk, çevre mahallelerden gelen insanlar toplanmıştı. Şoförlerin kalabalığı görmemeleri mümkün değildir. Sanık isteseydi aracını durdurabilirdi' dedi.

Üye Hakim Ali Erbıyık'ın 'Yürüyüş ve eylem için izin alındı mı?' sorusu üzerine Avukat Can Atalay, 'Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları gereği izin alınmadan eylem yapılabilir. Bu sorunun sorulması hukuka aykırıdır' dedi.

Duruşma salonunda silahlı polislerin bulunması bir anda tansiyonu yükseltti. Müşteki avukatları, polislerin silahlarıyla duruşmaya girmelerinin suç olduğuna dikkat çekti.

Aydınlık/Gamze Çınlar
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü