Kimyasalla zehirlediler!

Haziran ayaklanması sırasında polisin kimyasal gaz kullandığı çeşitli basın organları tarafından dile getirilmiş ancak yetkililerden herhangi bir açıklama gelmemişti.
Kimyasalla zehirlediler!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Aydınlık Gazetesi'nden Can Türkoğlu'nun haberine göre Ülkeyi sarsan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında adı geçen ve istifa etmek zorunda kalan üç bakandan biri olan İçişleri Bakanı Muammer Güler, gider ayak itirafta bulundu. CHP'li Muammer Işık'ın soru önergesini yanıtlayan Güler, toplumsal olaylara müdahale araçlarında (TOMA) kullanılan suyun şebeke suyu olduğunu, belediye ve itfaiye hidrantı bulunan vanalardan temin edildiğini ifade ederek 'Bununla birlikte, ihtiyaç duyulması halinde OC (Oleoresin of Capsicum) gaz solüsyonu, sentetik yangın söndürme köpüğü ve gıda boyası kullanılmaktadır' dedi.

Uzmanlar uyarmıştı

Haziran direnişi sırasında, açıklamaya yapan uzmanlar gaz kullanılmaması konusunda yetkilileri uyarmış, biber gazına sık ve yoğun şekilde maruz kalan kişilerde kanser belirtilerinin ortaya çıkabileceğini söylemişti.

Gezi'de 8 köpek 63 kedi, 1,028 kuş telef oldu

Ne yazık ki; kaçacak yeri olmayan sokak hayvalarının, olaylar sırasında gazdan etkilenerek öldüğü veterinerlerce saptandı.

Resmi olmayan bilgiler ise, sayının çok daha büyük olduğunu söylüyor. Gezi parkının içinde bir veteriner kliniği kurulmuş, yaralı hayvanlar bu noktada gönüllü hekimler tarafından tedavi edilmeye çalışılmıştı. Bu klinik ve revir 15 Haziran 2013 tarihinde emniyet güçlerinin parka girmesi ile yerle bir edilmişti.

Yeryüzüne Özgürlük Derneği' şimdi Cenevre'deki Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapmaya hazırlanıyor.

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Kore Büyükelçisi Sangkyu Lee ve Brezilya Büyükelçisi Antonia Luis Espinola Salgado'ya gönderdiği ayrı ayrı dilekçelerde, gazın Türkiye'ye satışının yasaklanmasını istedi.

Ölümlere yol açtı

1 yıl önce bir kavgayı ayırmak isterken polisin sıktığı biber gazına maruz kalan astım hastası Çayan Birben (31), hayatını kaybetmişti. Eylül 2013 tarinde, Kadıköy'ü polisin üç gün boyunca biber gazına boğması yine tartışmalı bir ölümü gündeme getirmiş, Serdar Kadakal hayatını kaybetmişti. Türkiye'de birbiri ardına üzücü olaylar yaşanırken, Sabah gazetesinin 28 Eylül tarihli haberine göre ABD'de bulunan Kaliforniya Üniversitesi'nin, 'Wall Street'i İşgal Et' gösterileri çerçevesinde oturma eylemi yapan öğrencilere yakın mesafeden sıkılan biber gazı nedeniyle yaklaşık 1 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Tazminat almak mümkün

Basında yer alan haberlere göre; 2004 yılında İstanbul Mecidiyeköy'de bir gösteri esnasında biber gazından etkilenen Ali Güneş isimli kişinin başvurusunu, başvuranın yüzüne biber gazı sıkılmasının bundan kaynaklanan zihinsel ve fiziksel acının kötü muamele oluşturduğuna ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. maddesine aykırı olduğuna ve Ali Güneş'e 10.000 EURO (24.600,00 TL) tazminat ödenm sine karar verdi.