Bakan maaşı asgari ücretin 17 katı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, asgari ücreti açıkladı.
Bakan maaşı asgari ücretin 17 katı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Asgari ücret 2014'ün ilk altı ayında 846 net, 1071 lira brüt oldu. İkinci altı ay net 891, brüt 1131 lira olarak belirlendi.

43 LİRA ZAM!
Böylelikle net asgari ücrete 43 liralık zam yapılmış oldu. Net asgari ücret 2013 yılın için 803 lira olarak belirlenmişti.

16 YAŞ UYGULAMASINA SON
Öte yandan asgari ücrette 16 yaş altı ve üstü sınırı uygulamasına son verildi. Bakan Çelik “Bundan böyle tek asgari ücret uygulaması gerçekleştirilecek” dedi.

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI
Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre Aralık ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)1.081,59 lira;

Gıda harcaması ile birlikte giyim,konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim,sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplamtutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.523,09 lira olarak belirlenmişti.

DİSK: BU İŞÇİYLE ALAY ETMEKTİR
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 2014 yılı asgari ücretin belirlenmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Buna göre asgari ücrete 2014 yılında yılın ilk altı ayı için % 5’lik yani 42 liralık bir artış yapıldı. Bu tutar günlük 1.4 lira, yani öğün başına 47 kuruşluk bir artıştır. Türkiye yolsuzluk skandalları ile çalkalanırken gecikmeli olarak belirlenen bu asgari ücret toplumun geniş kesimlerine karşı işlenmiş en büyük hırsızlık suçudur. Bu asgari ücret açlıktır, cinayettir. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı, 2014 asgari ücretinin 4 katından fazladır” dedi.

“DÖRT KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 1121, YOKSULLUK SINIRI 3544 LİRADIR“
DİSK’in hesaplamalarına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 1121, yoksulluk sınırının ise 3544 lira olduğunu savunan Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Buna göre dört kişilik bir işçi ailesi, 1 aylık ücretle 1 hafta geçinebilecek 3 hafta aç kalacaktır. Açlık sınırının altında asgari ücret toplumsal cinayettir.Bu asgari ücret ile resmen yoksulluk dayatılmaktadır. Devletin resmi istatistik kurumu TÜİK’in yoksulluk sınırını temel alarak yaptığı hesaplamalara göre ise asgari ücretin en az 1205 lira olması gerekmekteyken bu rakamın %70’i düzeyinde bir asgari ücret tespit edilmiştir.”

“BİR BAKAN MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN 17 KATIDIR”
Bakan maaşlarının asgari ücretin 17 katı olduğunu belirten Çerkezoğlu, “Bakanların ailesi ile beraber geçimine 17 asgari ücretin bile yetmediği, oğullarının girdiği faaliyetlerden anlaşılmaktadır. Bakan maaşı ile bile yetinemeyenler, milyonlarca işçiye ve ailesine bir kez daha 846 TL ile bal gibi yaşanır denmektedir” ifadelerini kullandı.

“BU ASGARİ ÜCRET EMEK HIRSIZLIĞIDIR”
Çerkezoğlu, Disk-Ar’ın hesaplamalarına göre son 35 yılda ekonomik büyüme ve kişi başına düşen milli gelir artışı yansısa asgari ücretin net 1634 lira olması gerektiğini belirterek, “Bu asgari ücret emek hırsızlığıdır. Oysa bu asgari ücret bu rakamın yaklaşık yarısıdır. Birilerinin servetlerinin büyümesi, birilerinin ayakkabı kutularını doldurması için asgari ücret yıllardır büyümeden pay alamamaktadır” dedi.

BASK: BEKLENTİLERİ KARŞILAMAKTAN UZAK
BASK Genel Başkanı Akay, asgari ücret rakamlarının açıklanması üzerine bir değerlendirme yaptı. Açlık sınırının bin 80 TL’ye, yoksulluk sınırının 3 bin 500 TL’ye dayandığı bir dönemde asgari ücrete yapılan 43 TL’lik zammın çalışanları sükut-u hayale uğrattığını belirten Akay, “İktidar mensuplarını empati yapmaya davet ederek 846 TL’lik bir maaşla kira, gıda, giyim, aydınlatma, su, ısıtma, haberleşme, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu harcamalarının nasıl yapılacağını sadece bir an düşünmelerini bekliyoruz' dedi.

43 TL'LİK ZAM KLASİK ÇAY-SİMİT HESABINA BİLE YETMİYOR
Hükümetin 'şark kurnazlığı' yaptığını ifade eden Akay, memur toplu sözleşmelerini Ramazan Bayramı arifesinde, asgari ücreti de yılbaşı arifesinde açıklayan Hükümetin toplum kesimlerinin tepkilerini regüle etmek amacında olduğa dikkat çekti. Ayakkabı kutularının gündemi meşgul ettiği bir dönemde asgari ücrete yapılan 43 TL’lik zammı insafsızlık olarak değerlendiren Akay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerine seslenerek 43 TL’lik zammın klasik çay-simit hesabına bile yetmediğini vurguladı.