Akkuyu'ya kaçak nükleer inşaatı!

Mersin'de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde inşaat çalışmalarının başladığı iddia edilirken, şirket yetkilileri ise santral inşaatı değil, taş ocağı açtıklarını ifade etti.
Akkuyu'ya kaçak nükleer inşaatı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesi Akkuyu mevkiinde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nde nükleer karşıtlarının bir süredir dile getirdikleri, 'Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu olmadan inşaat çalışmalarının başladığı' iddia ediliyor. Greenpeace Türkiye Ofisi'ne ulaştırılan görüntüler bunu ortaya koyuyor.

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşmayla yapımı planlanan ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali A.Ş. (NGS) tarafından hazırlanarak Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED Raporu henüz onaylanmadı.

Daha önce Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) bileşenlerinin, ÇED Raporu onaylanmadan inşaat çalışmalarının başladığı gerekçesiyle yaptıkları suç duyurusu ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı'nın Akkuyu sahasına girerek çektiği fotoğraflarla gündeme gelen, son olarak Mersin Barosu'nun bilirkişi raporları doğrultusunda suç duyurusunda bulunduğu çalışmalar ilk kez görüntülendi.

Greenpeace'den elde ettiği ve Akkuyu sahasını gösterdiği iddia edilen görüntülerde, deniz kenarındaki alanda düz bir zeminde dinamitlerin patlatılma anı yer alıyor. Fotoğraflarda ise iş makinelerinin ve kamyonların hummalı çalışmaları görülüyor.

Greenpeace Kampanyalar Sorumlusu Hilal Atıcı santrali kuraca Rosatom şirketinin henüz izinlerini almadığı halde Akkuyu’da inşaat çalışmalarına başladığını kaydetti.

“Çernobil felaketinin sorumlusu olarak bilinen ve sicili skandallarla dolu Rosatom, daha santrali kurmadan Türkiye’de de büyük bir skandala imza attı” diyen Atıcı

“Hükümetin ısrarlı tutumu ve ikna çabalarına rağmen, halkın itirazları ve projedeki eksiklikler nedeniyle Akkuyu santrali henüz tüm onayları alamadı. Rosatom’un kurmayı planladığı bu santral için daha önce 2 kez ÇED raporu hazırlanmış, ikisi de Çevre Bakanlığı’ndan geri dönmüştü. Şimdi 3. rapor da reddedilmeli” diyor.

'TAŞ OCAĞI İŞLETİYORUZ'

Öte yandan Akkuyu NGS yetkilileri ise taş ocağı işlettikleri öne sürüyor. Şirketten yapılan açıklamada, 'Akkuyu NGS Sahası'nda, Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde ve alınan lisans ve izinlere istinaden yangın emniyet yolları ve güvenlik yollarının oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için taş ocağı işletilmekte olup, bu kapsamda ilgili kurumlar tarafından verilen izinler çerçevesinde gerekli izinler alınmış ve sahada denetimler de yapılmıştır. Taş ocağı işletme faaliyetleri için maden ruhsatı, taş ocağı işletme izni, gayrisıhhi müessese işletme izni ve 'ÇED gerekli değildir belgesi' ilgili kamu kurumlarından alınmış olup, söz konusu faaliyetler bu izinler çerçevesinde yürütülmektedir' denildi.

Yurt
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü