IŞİD Bağdat'a ilerliyor!

Pazartesi günü Musul' ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları nihai hedef olarak adlandırdıkları Irak'ın başkenti Bağdat'a doğru ilerliyor
IŞİD Bağdat'a ilerliyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Pazartesi günü Musul' ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları nihai hedef olarak adlandırdıkları Irak'ın başkenti Bağdat'a doğru ilerliyor. IŞİD'a bağlı internet sitelerinde yayınlanan haritalarda, IŞİD Irak için hedeflerini, Musul'dan sonra güneye doğru ilerleyerek önce Bağdat sonra Kerbela olarak belirlemişti. Çarşamba günü gerçekleşen çatışmalarda Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in kenti Tikrit'i ele geçiren IŞİD militanları hız kesmeden Bağdat yolundaki Samarra şehrini ele geçirdi. Bağdat'la aralarında yalnızca Taci şehri kalan IŞİD militanlarının şehre saldırı düzenlemesi bekleniyor. Çekilen Irak Ordusu'nun toplanma noktasıysa Taci şehri olarak belirlendi.

Sünni ayaklanması mı?
Musul'dan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne (KBKY) kaçan mültecilerin anlattıklarına göre, uzun süredir bölgede varlığını sürdüren IŞİD güçlerinin Musul'un yüzde 60'ını oluşturan Sünni nüfus içinde yapılandığını, Suriye'den gelen IŞİD militanlarının şehre girmesiyle de Sünni mahallerinden çıkan silahlı grupların şehri kontrol altına aldığı belirtiliyor. Musul'dan kaçan 55 yaşındaki Salih Hacı Muhammed, Musul'da IŞİD'in himayesi altında Sünni Arapların başkaldırdığını ifade ederek, “Irak Başbakanı Maliki'den rahatsız olan Sünniler adeta ondan intikam almak için ayaklandı. IŞİD zaten bahaneydi. IŞİD adı altında aylardır gizliden gizliye örgütleniyorlardı. Fırsatını bulur bulmazda ağır silahlarla ortaya çıkıp kenti ele geçirdiler. Irak merkezi hükümetine bağlı ordu güçleri de bunu büyük oranda zaten biliyordu ve karşılık bile vermedi” dedi. IŞİD tarafından atanan yeni Vali Haşim Camas'ın eski Irak Ordusu'nda subay olduğu iddia ediliyor. Şii Başbakan Nuri Maliki'nin demir yumrukla yönettiği Irak'ta işgal sonrası Sünni kesimlerin radikal unsurlara kaydığı biliniyordu.

IŞİD Güneye ilerliyor
Sünni nüfusun çoğunlukta yaşadığı Bici ve Tikrit şehirlerini ele geçiren IŞİD güçleri, Selahaddin Eyaleti'ne bağlı yerleşim birimlerinde Irak Ordusu'yla çatışarak ilerlemeye devam ediyor. Bağdat'tan önceki son yerleşim birimi olarak bilinen Taci'ye doğru çekilen Irak Ordusu'nu takip eden IŞİD güçleri dün sabah saatlerinde Samarra şehrini de ele geçirdi. IŞİD'in nihai hedef olarak nitelendirdiği Bağdat ve Kerbela'nın önündeki tek engelse Taci şehri olarak belirtiliyor. Öte yandan IŞİD'in öncü birliklerinin Bağdat'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan Latifiye kentini de ele geçirmek için saldırıya geçtiği ve burada da şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.