Bakanlık, antik kenti bezle 'koruyor'!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Anemurium antik kentindeki mozaiklerin kiminin çuha bezlerle 'koruma' altında tutulduğu kiminde ise beze bile gerek görülmediği, ziyaretçilerin mozaiklerin üzerinde gezindiği ortaya çıktı.
Bakanlık, antik kenti bezle 'koruyor'!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı ören yeri statüsünde koruma altında bulunan Anemurium antik kentindeki mozaikler içler acısı durumda. 1600-1700 yıllık mozaiklerin çuha bezlerle 'koruma' altında tutulduğu ortaya çıktı.

Anemurium antik kentinde her türlü fiziki müdahaleye açık durumda bulunan eşsiz mozaikler için ne kamera ne de uyarı levhası var. Mozaiklerin bir kısmı ise parçalanırken bazılarının ise tesseralar (mozaiği oluşturan küçük renkli taşlar) dağılmasın diye etrafının betonla sıvandığı görüldü.

Radikal'den Ömer Erbil'in haberine göre, Akdeniz’in en uç noktası Anamur Burnu’nda bulunan Anemerium'daki taban mozaikleri korunmuyor. Antik kentin girişindeki 4. yüzyıl'dan kalma kilisenin içinde yerde üzeri çakıl örtülü bez çuhanın bulunması dikkat çekti. Etrafta ne bir uyarı levhası, ne tanıtım bilgisi ne de koruma bandı bulunmazken, denizden ve karadan antik kente ulaşmanın çok kolay olduğu, güvenlik önlemlerinin alınmadığı antik kentte mozaiklerin daha önceki yıllarda nasıl yağmalandığı anlaşılıyor.

Mozaiklerin üzerine basılıyor
Ayrıca, 3. yüzyıl'dan kalma bazilikanın içindeki mozaiklerin ise örtü bile kullanılmadan açıkta bırakıldığı ortaya çıktı. Ziyaretçilerin mozaiklerin üzerinde gezindiğine rastlanırken, her türlü dış etkene maruz bırakılan 1800 yıllık mozaiklerin de kenarlarının çimento harcı ile sıvandığı görüldü.

Anamur halkı ise ilçede 40 yaş üzerindekiler taban mozaiklerinin her evin altında bulunduğunu ancak bunların zaman içinde çalındığını aktardı. Tarihi geçmişi antik çağlara uzanan kentte Luviler, Arzavalar, Klikyalılar (Likyalılar), Kueler, Selefkozlar, Kızuvatnalılar, Hititler, Asurlular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Araplar uzun süre egemenliklerini sürdürdü.