Fatih Terim’in ufak süprizleri; 3 Eylül 2014 Danimarka Türkiye maçı!

Sertif Özdemir, Damimarka maçı öncesi Fatih Terim'in taktiklerine değindi.
Fatih Terim’in ufak süprizleri;  3 Eylül 2014 Danimarka Türkiye maçı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İşte o yazı;

Özet:

*Türkiye 4-3-3 sistemiyle oyunu kontrol etmeye çalıştı.

*Yer yer Danimarka 4-1-4-1 sistemini uyguladı.

*Türkiye ilk yarıda rakibini tanımaya çalıştı.

*Danimarka'nın ofansif sağ-sol bekleri dikkat çekti.

*Danimarka'nın orta saha oyuncuları sık sık ofansif orta saha şeklinde süpriz koşular yaptı, Ömer ve Ersan'ın uyumu için bu iyi bir testti.

*Sistemsel olarak önce Olcan Adın sonra Arda Turan hamleleri maçı Türkiye lehine döndürdü.

*Türkiye'de birbirini tanıyan oyunculardan kurulmasının yanında tecrübe ve kendinden emin olmanın getirdiği olumlu görüntü hakimdi.

Danimarka ile Avrupa Şampiyonası öncesi son provasında Türkiye ilk yarısında zorlandığı maçı sakinliği ve kendinden emin oyunuyla 1-2'lik skorla deplasmanda kazanmasını bildi. İlk yarıda neden zorlandı, ikinci yarıda yapılan hamleler nasıldı? Maç öncesi tahminler ile maç sonrası durumlarının paralellik göstermesinin sonuçları ne oldu? Şimdi yazımda değineceğim ana konular. Ama konulara değinmeden önce Fatih Terim'in sistem yaklaşımı ile ilgili ayrı bir köşe yazısı analizini ilerleyen dönemlerde yapacağım fakat şuan maçın taze olması nedeniyle daha çok maç odaklı Milli Takım'ı ele alacağım.


Danimarka'nın sağ ve sol bekleri dinamik oyunculardı. Keza Türkiye'de sağ ve sol beklerimiz Gökhan ile Caner ile birleşince maç kanatlarda sprint yarışına döndü. Türkiye ilk yarıda Rakibini tanımaya çalışırken golü yediği karşılaşmada maç öncesi tahminlerimde sol kanatta Arda Turan'ın başlayacağını Olcay'ın ise daha sonradan oyuna girebileceğini düşünmüştüm fakat Arda Turan hazır olmasa gerek, bu değişiklik 2. yarıda gerçekleşti. Diğer farklılık ise Ahmet İlhan'dı. Ahmet İlhan son Karabük - Fenerbahçe maçında oynamamıştı. Muhtemelen Uefa Kupası elemelerinde penaltı kaçırması bunda etkendi. Türkiye'de ilk 11 başlaması açıkçası beni şaşırttı ve 4-3-3 sisteminde Mevlüt veya Mustafa Pektemek'in Sağ forvet olarak başlayıp, Olcan'ın ilerleyen dakikalarda dahil olacağını düşünüyordum. Zaten devre arasında hata yaptığını anlamış olacak ki Olcan Adın'ı oyuna soktu ve Olcan ilk 11 başlasaydı ilk yarıda daha çok topa sahip olacağımızı söyleyebilirdim. Ahmet İlhan ayağında top tutabilen bir oyuncu değil daha çok ona atılan paslarla sprinte kalkabilen bir oyuncu ve kısa pas yeteneği üst düzey değil. Bu da Selçuk İnan'ın sağ içte iyice pasif kalmasına neden oldu. Zaten 4-3-3 sisteminde Selçuk İnan'ın sağ içte hücumsal varyasyonlarda gözükmediğini maç öncesi analizimde belirtmiştim. Olcay Şahan'ın ise sık sık savunmaya yardıma gelmesiyle deplasmandailk yarıda bir hayli rakibi geriden karşılamak zorunda kaldık ki topla oyunu kurma oyunumuz ilk yarıda hemen hemen yoktu.


Öncelikle Danimarka Milli Takımı'nı teknik açıdan ele alacak olursak:Danimarka'da ilgimi çeken bir nokta Kvist'in DOS(defansifortasaha) oynarken Kahlenberg ve Höjberg'inKvist'in önlerinde OOS (ofansif ortasaha) oynamasıydı. Fakat hücumda o kadar değişken oynadılar ki bu sisteme 4-1-4-1 desek yanılmış olmayız. Çünkü Sol kanat gözüken Eriksen bir orta ofans oyuncusu. Kahlenberg ve Höjberg'de iç kanat oyuncusu olmalarından ziyade onlar da orta ofans oyuncular. Bir tek Schöne sağ kanat oyuncusu. Bu da Kvist topu ayağına aldığında sağ ve sol bekleri ofansif ataklarıyla orta 4'lünün bir anda rakip yarı sahasında hücuma kalkması demekti. Fakat Bendtner'in bu hızlı takımda el freni olması bir dezavantaj. Keza bir anda hücuma kalkan bu takımda da kaliteli ayak eksikliği gözüme çarpan bir diğer gedik. Hepsi koşuyor, hepsi hücum yapıyor en önemlisi sık sık pozisyon değişmelerine rağmen gol yükünü çekebilecek tipte olgun oyuncularının yokluğu dikkat çekici. Ayrıca oyunu sakinleştirme çabaları da yoktu. Türkiye'nin en büyük avantajının bu olduğunu düşünüyorum. Maçta gerideyken bile gayet sakin refleks gösterdi ve çok sık hücum yapamasalar bile golü getireceğiz hissi veriyorlardı. Zaten Fatih Terim'in de Galatasaray macerasında elde ettiği tecrübeler ki bunlardan biri Real Madrid yenilgisi, 4-4-2 ve 4-3-3 sistemi harmanlamaları ilerleyen dakikalarda ideal kadro hamleleriyle maç içi dengesini yakalayabileceğini; bu maç için değil hatalı 11 sürdüğü her maçta düşüneceğim.
Türkiye'nin ilk 11 analizine gelecek olursak:Ahmet İlhan'ın kısa pas yapacak tipte oyuncu olmamasıyla hızlı oyuncu olması birleşince Selçuk İnan'ın da sistemsel gediği sağ kanatımızın Gökhan Gönül'ün hücumsal varyasyonlarına kaldığının belirtisiydi. Fakat ilk yarıda solda Olcay'ın da oyun yapısı itibariyle defansif kanat oynamasından dolayı takım olarak geride rakibi karşıladığımız için hücumsal anlamda varyasyonlar gerçekleştiremedik. Burak Yılmaz da istediği topları alamadı. İkinci yarı başladığında Olcan'ın oyuna girmesiyle sağda ayağı yere basan oyuncu müdahalesi takım dengemizi sağladı. 55'inci dakikada da golü bulduktan sonra ilk yarıda çok koşan Danimarka yavaş yavaş kendi sahasında oyunu kabul etmeye başladı Oğuzhan'ın da sahada kalacağını düşünüyordum fakat daha tecrübeli oyuncu Emre oyuna girdi. Emre'nin daha sonradan oyuna girmesi demek 90 dakikaya yayamadığı enerjiyi kısa süredioptimum seviyede vermesi demekti hem hücumda hem savunma anlamında. Ben Emre'nin artık yedekten oyuna girdiğinde veya 65-70'inci dakikalarda oyundan alınmasıyla daha etkili randıman alınabileceğini düşünenlerdenim. Daha sonra Arda Turan'ın girip Olcay'ın da çıkmasıyla İdeal 4-3-3 sistemi oyuncu kalibresine sahip olduğumuzda da maçta golü bulmamız her ne kadar son dakikada gelse de doğaldı. Çünkü doğru sistem ve bu sistemde doğru oyuncu tercihleriyle en iyi takıma karşı bile yenilmeniz çok zordur. Maç sonu analizinde de Fatih Terim oyuncuların bazılarının kupa maçları dolayısıyla daha hazır olduğunu bazılarının ise 90 dakikaya hazır olmadığını söylemişti. Bundan mütevellit Ahmet İlhan'ın sahaya sürülmesini olağan karşılamak zorundayız fakat profesyonel oyuncu 1 dakika için de sahaya girse yeteneklerini göstermekte yükümlü olan oyuncudur. Bu anlamda Fatih Terim'in ufak süprizlerine de hazırlıklı olunmalı. Ne zaman ki süprizler arttı o zaman sıkıntı başlayacak demektir. Herkese iyi seyirler, Bir başka maçta görüşmek üzere!