IŞİD'de iç çatışma iddiası!

IŞİD içinde düşen petrol fiyatları nedeniyle ödeme zorluğuna girdiği yanısıra başarısız komutanların idam edilmesinin de örgütte rahatsızlık yarattığı, yer yer çatışmaların yaşandığı iddia edildi.
IŞİD'de iç çatışma iddiası!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    


Irak’ta işgal ettiği birçok yerin kontrolünü kaybeden, Suriye’de de Kobani başta olmak üzere Kürt güçleri ve Suriye rejimi karşısında mevzi kaybeden Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) hem mali kriz yaşadığı hem de örgüt içi çatışmaların baş gösterdiği öne sürüldü.

Radikal'de yer alan habere göre, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün IŞİD’in ekonomik yapısını da bozmaya başladığı belirtiliyor. Gelen bilgilere göre IŞİD’e karşı oluşturulan güçlerle yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu örgüt petrol kaynaklarına yakın bölgelerdeki gücünü kaybetmeye başladı. Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, bu gelişmeye ek olarak, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle halen işletmekte olduğu tesislerinde de gelir kaybına uğrayan örgütün maaş ve giderleri ödemekte güçlük çektiği ileri sürüldü.

Daha önce çeşitli kaynaklarda, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta çatışan militanlarının yanı sıra eşlerine de ücret ödediği bilgileri yer almıştı.

İÇ ÇATIŞMA

Öte yandan, özellikle Irak’ta yaşadığı mevzi kayıplarının ardından, yetersiz görülen komutanlara verilen idam cezaları nedeniyle örgüt içi çatışmaların da baş gösterdiği öne sürülüyor.

Yakın Doğu Haber sitesinin, Ürdün'de yayımlanan ed-Dustur gazetesinden aktardığı habere göre Irak’ın Suriye sınırındaki el-Kaim bölgesinde IŞİD militanları arasında yaşanan iç çatışmada onlarca militan öldü ve yaralandı.

İç çatışmanın sebebinin bir komutanın idam edilmesi olduğunu belirten yerel kaynaklar, komutanın idam edilmesine tepki gösteren Arap asıllı teröristlerin Arap olmayanlara tepki gösterdiğini ve bu tartışmanın çatışmaya dönüştüğünü öne sürdü.

Son haftalarda Irak’ta işgal altında tuttuğu toprakları kaybetmeye başlayan IŞİD’in, savaştan kaçmakla ya da savaşta yetersiz kalmakla suçladığı militanlarını idam etmeye başladığı belirtiliyordu.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü