Deve güreşi kültür değil, işkencedir!

Hayvan özgürlüğü aktivistleri develere yapılan işkencenin kaldırılması için çalışma başlattı.
Deve güreşi kültür değil, işkencedir!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Hayvan haklarına aykırı olduğu için deve güreşlerinin yasaklanmak istenmesi havyan özgürlüğü aktivistleri ile deve işkencecilerini karşı karşıya getirdi.

İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar, 'yasalara ve hayvan haklarına aykırı olduğunu' belirterek deve güreşlerinin iptali için İzmir İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Develere yaptığı işkenceler ile bilinen Muammer Kale, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun bir kültür olduğunu yasaklanırsa develerin sucuk olacağını belirtti.

Şule Baylan, deve güreşlerinin asla bir kültür olmadığını hayvanlara eziyet eden bir dövüş olduğunu belirtti.

'Develer yük taşımak için göçerler tarafından kullanılır. Çiftleşecekleri zaman erkek develer dişileri tavlamak için birbiriyle güreşiler. Bunu görenler de kendilerine eğlence çıkarmışlar. Develeri doğalarının dışında insan zoruyla dövüştürmeye zorluyorlar. Bu tamamen yasa dışı.

'Hayvanları dövüşsünler diye kızıştırıyorlar, dişlerine çelik kafesle takıyorlar. Develer oturduğu yerden kalkmayıp dövüşmek istemeyince, ayaklarına demir çubuklarla, tahta sopalarla vuruyorlar. Yarışı kaybedince ağızlarından kan gelene kadar dövüp ayaklarını kırıyorlar.

Kültür değil, kumar mafyası

'Bu asla ne Türk kültüründe ne de İslamiyet'te var. Kültür Bakanlığına bu konuda yazı yazdık. Diyanet'ten fetva aldık. İslamiyet'te hiçbir hayvanın dövüştürülmesi yoktur.

'Ancak bunu eğlenceye dönüştürenler gizli olarak bahis de oynuyorlar. Köpek ve horoz dövüşlerinden bunun üzerinden para kazanıldığını biliyoruz. Yani ortada bir kumar mafyası da var. Zaten bizi tehdit edenler de oldu.'
Yasalara aykırı

Baylan, bu dövüşlerin üstelik belediyelerin organizasyonunda yapıldığını dikkat çekerek bunun yasalara aykırı olduğunu belirtti.

'1978'de imzalanan Türkiye'nin de içinde olduğu Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi'nde hiçbir hayvan eğlence amaçlı kullanılamaz, sergilenemez.

'Ayrıca 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yine hiçbir hayvan eğlenceli amaçlı kullanılamaz, gücünün üstünde çalıştırılamaz. İki yasada da bu çok açık.
Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü