HATRA TAPINAĞI IŞİD'İN ELİNDE!

Irak-Şam İslam Devleti, en az 2200 yıllık tarihi olan Hatra tapınağını ele geçirdi. Militanların, paha biçilemez değerdeki eserleri tahrip etmesinden korkuluyor.
Hatra tapınağı IŞİD'in elinde!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Irak'ın Nineva eyaletine bağlı Musul'u ele geçiren ve eyaletteki ilerleyişini sürdüren Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Musul yakınlarındaki tarihi Hatra tapınağını ele geçirdi.

UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine eklenen tapınağın IŞİD tarafından yıkılmasından korkuluyor. IŞİD, daha önce Musul'da 19. yüzyılda yaşamış müzisyen ve besteci Osman el-Musuli ile Abbasi dönemi Arap şairi Ebu Tammam'ın heykellerini tahrip etmişti.

Telegraph'ın bölgeden aldığı bilgiye göre, tapınağı koruyan 20 civarı Irak polisi, bölgenin aşiret milisleri ile IŞİD'in kontrolüne geçmesinin ardından Hatra'yı terk etti. Bu andan beri, tapınağın 1 mil çevresine yönelik savaş uçaklarının bombardımanının başladığı belirtiliyor.

Hatra tapınağının milattan önce 3. yüzyılda, güneş tanırısı Şamaş için inşa edildiği tahmin ediliyor. Tapınak ayrıca, Hollywood'un ünlü filmlerinden 1973 yapımı The Exorcist'in de çekildiği mekan olmasıyla tanınıyor.