Bedelli askerlik yapmak için para istedi!
İnsanlar arasındaki gelir eşitsizliğinin bir örneği olan bedelli askerlik tepki görmeye devam ederken devleti finanse etmek isteyen vatandaşlar ilginç yollara başvuruyor.
2020-08-11 06:40:55 Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37
Vehaber/Erdal Ergüler
Vicdani reddin yaygınlaştığı günümüzde Facebook'ta Kazim Kizil adlı bir kullanıcı devleti finanse etmek için takipçilerinden para istedi.
Devlet tarafından kutsal görülen bir hizmetin neden para ile satıldığı ise merak konusu.
Temel insan hakkı olan vicdani ret yoluna başvuranların sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor.
Bilgesu Sümer vicdani reddini açıkladı haberi!!
Ordular kendi halkına karşı örgütlenmiş kurumdur haberi!
Vicdani ret nedir?
Vicdanî ret (VR), bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist ya da pasifist olarak tanımlayabilmektedirler.
En çok karşılaşılan ret sebepleri şunlardır:
düşman olsa bile insan öldürmeyi ahlaki bulmamak,
hiyerarşik ve statüsel yapılandırmalarda yer almayı ahlâki bulmamak,
güncel sorunlardan dolayı o ülkenin silahlı birliğinde bulunmayı ideolojik ve dini inanca aykırı bulmak.[1]
Bu hakkın uygulanması ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı ülkeler zorunlu askerliğe alternatif olarak vicdani retçilere kamu hizmetinde bulunma olanağı sunarlar. Birey kamu hizmetini de redderse buna total ret denir.
Vicdani ret düşüncesi geniş anlamda ilk olarak 19. yüzyılda ortaya atılmış, 20. yüzyılın başlarında ve II. Dünya Savaşı sırasında taraftar bulmuştur. Vicdani ret hakkı, günümüzde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insani hak olarak kabul edilmiştir.
Vicdanî reddin geçmişi ilk devletlerin kuruluşu kadar eskiye uzansa da, resmileşmesi yirminci yüzyılın başlarına denk gelmektedir. Örneğin, İngiltere 18. yüzyılda Quaker inancına sahip olanları zorunlu askere alınmadan muaf tutmuş ve 1916'da da vicdanî reddi anayasasına dahil etmiştir. İngiltere'yi 1917'de Danimarka, 1920'de de İsveç izlemiştir. Ayrıca pek çok ülke 17 ve 18. yüzyıllardan itibaren askerliği zorunluluk değil, gönüllülük esasına dayalı uyguladığı için etkin olarak vicdani ret diye bir tanımlamaya gerek duymamıştır. Etkin olmasa da yasal olan bu durumun değişmesine I. Dünya Savaşı ile zorunlu askerlik uygulamasının yeniden getirilmeye çalışılması sebep olmuştur.