ZONGULDAK'TA MADENCİ YÜRÜYÜŞÜ BÜYÜYOR!

Zonguldak Ereğli'de 500 maden işçisi, 31 arkadaşlarının işine son verilmesi üzerine, Zonguldak'a yürüyüş başlattı. Madenci anıtı önünde de madenciler toplanmaya başladı.
Zonguldak'ta madenci yürüyüşü büyüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
İleri'den Eren Doğan'ın haberine göre Ereğli'den yürüyüşe geçen yaklaşık 500 maden işçisine, diğer ocaklardan madenciler de katıldı. Kozlu'da sayıları bine ulaşan madenciler Valiliğe yürüyor.

'Yürüyor yürüyor madenciler yürüyor', 'Zonguldak uyuma madenciye sahip çık' sloganları atılıyor.

İleri'ye konuşan işçiler, 91'deki büyük madenci yürüyüşünün ruhunu hatırladıklarını anlattı. İşçiler, özel madenlerde işçilerin işten atıldığını, son olarak HEMA'ya ait madende 18 işçinin işten atıldığını, artık yeter dediklerini dile getiriyor. Görüştüğümüz işçiler, madenlerin devletleştirilmesi talebini de vurguluyor.

Ereğli'den Zonguldak Valiliği binasına doğru yürüyüşe geçen madencileri, Ilıksu'da diğer ocaklardan madenciler karşılayacak. Madenciler hep birlikte valiliğe yürüyecek.

İleri'ye bilgi veren kaynaklar, önümüzdeki günlerde kentte madencilerin büyük eylemler yapmasının muhtemel olduğunu aktardı.

TBMM'de kabul edilen AKP'nin torba yasasından sonra işten çıkarılan maden işçileri yürüyüş başlattı. Ereğli'den Zonguldak'a yürüyen işçilere, madenci anıtı önünde toplanan madenciler de destek veriyor.

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli beldesindeki özel maden ocağında çalışan yaklaşık 500 maden işçisi, daha önce 18 arkadaşlarının işten çıkarılmasının ardından 13 kişinin daha işine son verilmesi üzerine, Zonguldak'a yürüyüş başlattı. Arkadaşlarının işe geri alınmasını ve işten çıkarmaların durdurulacağına dair söz verilmesini isteyen işçiler, Genel Maden İşçileri Sendikası önderliğinde Zonguldak Valiliği'ne yürüyerek burada oturma eylemi yapacak. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte, işçilerin eylemlerine 7 gün boyunca devam edecekleri öğrenildi.

Özel maden ocağı önünden Zonguldak-Ereğli Karayolu’nun Kandilli Beldesi yol ayrımına kadar olan 4 kilometrelik mesafeyi yürüyen işçiler burada bir süre dinlendi. Jandarma robokop ekipleri yol üzerinde geniş önlemler alırken, işçilerin yürüyüşünü Zonguldak Jandarma Alay Komutanı Albay Haluk Selvi de takip etti.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, eylemin özel maden ocağını işleten HEMA ile Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) yetkilileri arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başlatılan işçi çıkartmalarına tepki amacıyla yapıldığını dile getirdi. Mutlu, sorun çözülünceye kadar Zonguldak Valiliği önünden ayrılmayacaklarını söyledi.

'DEVLET BURAYI DEVRALSIN'

Mutlu gazetecilere şöyle konuştu:

'Sorunumuz belli. Burada işveren ile TTK arasındaki sorundan dolayı işveren sürekli olarak işçilerimizi işten atmakla tehdit etti. Biz o günden bu güne kadar işçi arkadaşlarımızın işten atılması durumunda eylem yapacağımızı hep kamuoyuyla paylaştık. Nihayetinde 16 arkadaşımıza ayın 16'sı itibariyle iş akitlerinin fesih edildiği bildirildi. 13 arkadaşımızın da iş akitlerinin fesih edileceğinin tarafımıza duyurulmasının ardından bugün eylem kararı aldık. Biz kimseye bizi zorla çalıştır demiyoruz. Burada çalışılacaksa iş huzuru ve barışı içerisinde hep beraber çalışmak istiyoruz. Çalıştırılmayacaksa da devlet burayı devir alır ya da başka bir çözüm bulur. Devlet yetkilileri nasıl bir çözüm bulursa bulsun. Ama biz artık her gün işten atılacağız korkusu ile yer altında çalışmak istemiyoruz. Zonguldak'taki eylemimiz, işten atılmaların son bulacağına dair devlet yetkililerimizin söz verilene kadar, işten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar sorunun netleştiği kararını almadan dönmeyeceğiz.'

Ellerinde “Hani işçi atılmayacaktı', 'yüz karası değil kömür karası böyle kazanılır ekmek parası', 'işçi atılmasına son', 'yeter artık', 'öfkeliyiz” yazılı dövizler taşıyan maden işçileri davul çalarak Zonguldak’a yürüyüşlerini sürdürdü. Yürüyüş nedeniyle jandarma ve polis ekipleri Zonguldak’tan Ereğli’ye geliş istikametine trafiğe kapatırken, araç trafiği tek şeritten sağlandı, işçiler ise trafiğe kapatılan yol üzerinden yürüdü. İşçilere yoldan geçen araç sürücüleri korna çalarak destek verdi.