DOĞALGAZ VE ELEKTRİĞE ŞOK ZAM!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 oranında zam yapılacağını duyurdu. Zammın, enflasyon rakamlarını iki haneye taşıyabileceği konuşuluyor.
Doğalgaz ve elektriğe şok zam!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik ve doğalgaza önümüzdeki aydan itibaren yüzde 9 zam yapılacağını açıkladı.

Yıldız, 'Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayacak şekilde yüzde 9’luk fiyat artışına gidiyoruz' dedi.

Yıldız, 2,28 dolar paritesinin çok önemli olduğunu belirterek '1,92'ydi, şu anda 2,28'lerde. Bu fark bile fiyat artışının çok üzerinde. Yerli kaynaklarımızla bunu dengelemeye gayret ediyoruz' dedi.

Yağış azlığının da üretimi elektrik üretimini kötü etkilediğini belirten Yıldız, halen Türkiye'nin AB ülkeleri içerisinde en ucuz fiyatlı doğalgazı verdiğini söyledi. Yıldız, AB ülkelerindeki asgari ücret ve ortalama gelir rakamları ile Türkiye'de durumun farkına ise değinmedi.

ENFLASYON İKİ HANEYE ÇIKABİLİR

İktisatçılar, elektrik ve doğalgaz zammının zaten yüksek seyreden enflasyonu iki hanelere çıkartabileceği uyarısında bulunuyor.

Dolar kurundaki artış dışında, iç talepteki yavaşlamanın bütçe gelirlerini düşürdüğü ve zamda bu durumun da etkili olduğu yorumları yapılıyor.

Ağustos ayı verilerine göre bütçe yılın ilk 8 ayında 2.95 milyar liralık açık verdi. Geçen yıl aynı dönemde bütçe 231 milyon lira fazla vermişti.