ALİ İSMAİL KORKMAZ DAVASI: KAYSERİ’DEN DAKİKA DAKİKA!

Eskişehir’den Kayseri’ye taşınan Ali İsmail Korkmaz davası için Türkiye’nin dört bir yanından hareket eden otobüsler sabah saatlerinde yoğun polis yığınağı altındaki Kayseri’ye ulaştı. Yaklaşık 3 bin kişi Adliye’ye yürüdü.
Ali İsmail Korkmaz davası: Kayseri’den dakika dakika!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Duruşmada davacı avukatlar cinayeti karatmaya çalışan Eskişehir Valisi’ni ve polis şiddetini “destan” diye öven Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi. Sanık yakını olduğunu söyleyen iki kişinin üzerinden silah çıktı.

15.53 Avukatların, sanıkların ayrı ayrı dinlenmesi talebinin reddedildiği duruşmada, sanık polis Şaban Gökpunar bir diğer sanık polis Engin Aydın’a vereceği yanıtı fısıldarken yakalandı. Avukatlar, fısıldaşmalara itiraz ederken, hakim “Aranızda konuşmayın” demekle yetindi.

15.51 Engin Aydın da o gün olay yerinde olduğunu fakat kimseyi darp etmediğini söyledi.

15.45 Gökpunar’ın savunması sona erdi. Sıra sanık polis Engin Aydın’da. Engin Aydın da savunmasına iddiaları reddederek başladı.

15.43 Gökpunar, copunu belinde, kılıfında taşıması gerektiğini es geçerek “Copunuzu hep elinizde mi taşırsınız?” sorusuna “Evet, ya nerede taşıyacağım” yanıtı verdi.

15.39 Kayseri Adliyesi’nin çevresindeki ara sokaklara polis konuşlandırılıyor.

15.32 Polis olup olmadıklarından emin olamadım” dedi. Gökpunar, elinde coplu anın kameralarda olduğunu belirtmesi üzerine ise yeniden “Ben orada değildim” savunusuna geçti.

15.29 Gökpunar’ın kaçamak yanıtları itiraf cinayetteki ortaklığın itirafı niteliğinde.. Bir avukatın “Fırından çıkarken elinde sopa var” demesi üzerine “O sopa değil, cop” diyen Gökpunar, bir başka avukatın “Neden saldırganlara müdahale etmediniz?” sorusuna da “8 ay önce Eskişehir’e geldim.

15.25 Gökpunar “Amiriniz kim?” sorusuna ise “Hatırlamıyorum. O gün şubede görevli amirlerin hepsi olabilir” yanıtı verdi.

15.21 Gökpunar’a ara sokaktaki görevlendirmelerinin yazılı bir emir doğrultusunda olup olmadığı soruldu. Gökpunar, yazılı bir emir olmadığını dile getirdi.

15.16 Polis Gökpunar’ın unutkanlığına Emel Anne yanıt verdi: “Oğlumun resmine bakarsan belki hatırlarsın!”

15.12 Polis Şaban Gökpunar savunmasına “Ali İsmail olarak tabir edilen şahıs” diyerek başladı. Emel Anne, Gökpunar’a “Tabir edilen şahıs değil, Ali İsmail Korkmaz” yanıtı verdi. Gökpunar, olay günü orada olmadığını iddia etti ve iddiasını polis ve bilirkişilerce silinen kamera görüntülerine dayandırdı. Gökpunar orada olmadığını öne sürdükten sonra ise “Tam olarak kaç kişi olduğumuzu hatırlamıyorum 10-15 kişilik gruptuk. sızmalar olduğu için ara sokakta görevlendirildik. Aradan zaman geçtiği için tam hatırlamıyorum” dedi.

15.04 Sanıkların ayrı ayrı ifade vermeleri talebi de reddedildi. Sanık savunmalarına geçildi. İlk söz polis Şaban Gökpunar’da.

14.54 Av. Ayhan Erdoğan, polis ve sivil sanıkların ayrı salonlarda dinlenmesini talep etti.

14.47 Ali İsmail Korkmaz’ın ailesinin katılma talebi kabul edilirken, diğer tüm katılma talepleri reddedildi.

14.41 Savcı müdahillik taleplerinin reddini istedi. Talepler 3 dakikalık aranın ardından karara bağlanacak.

14.35 Davaya katılma konusunda fikri sorunlar sanıklar “Bu isimleri tanımıyorum, müdahilliklerini kabul etmiyorum” dedi. Ali İsmail’in ağabeyi Gürkan Korkmaz “Ali’yi tanıyor muydun? Ne yaptı Ali sana?” yanıtı verdi.

14.30 ÇHD üyesi avukatlar: “Bizim çocuklarımız sokaklarda katledilirken, bakanların başbakanın çocukları para kasaları ile korunuyordu”

14.28 Mustafa Sarısülük ve Zafer Cömert’ten sonra Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Muharrem Ayvalıtaş ve ÇHD de davaya müdahil olma talebinde bulundu.

14.24 Mustafa Sarısülük: “Bizim de kardeşlerimiz katledildi. Bu pusunun ortaya çıkarılmasını ve sorumluların yargılanmasını talep ediyorum.”

14.21 Mahkeme, ailenin şikayetlerinin devam edip etmediği beyanını aldı. Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük ve Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert de davaya müdahil olmak istediklerini beyan etti.

14.16 Duruşma yeniden başladı.

13.52 Emel Anne kürsüye çıkmadan bir konuşma yaptı. Emel Anne, Ali İsmaillerin çoğaldığını, onu katledenlerin bunu asla durduramayacağını söyledi, “Hepiniz benim çocuğumsunuz” diye seslendi.

13.35 Gürkan Korkmaz: “Onlar Ali İsmail’den korksun, Ali İsmail Korkmaz”

13.29 Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Gürkan Korkmaz adliye önünde açıklama yapıyor.

13.08 İddianamenin okunması sona erdi. Duruşmaya 14.00′a kadar ara verildi.

13.05 İddianamede tanıkların ifadeleri okunuyor. İfadelere göre Ali İsmail’i katleden polisler “İyi stres attık”, sivil katillerden Mevlüt Saldoğan ise “Ayağım ağrıyordu, şiddetli tekme atamadım” dedi.

12.54 Utku Kalı Twitter’dan aktardı: “İddaaname okunurken sanık avukatlarından birisi uyudu. (Kafası masaya dayanmış durumda)”

12.52 İddianamede sanıkların “Ali İsmail bize küfrediyordu” ile tanıkların “Yapmayın etmeyin diye bağırıyordu” ifadeleri peş peşe okundu.

12.43 Duruşma salonunda Ali İsmail’in katledildiği an anlatılırken Ali İsmail’in babası “Nasıl yaptınız bunu oğluma?” diye tepki gösterdi.

12.42 Faşistler ile polis Kayseri’de de kol kola: Alandaki gerilim sırasında BBP binasının içindeki polisler alanın görüntülerini almaya başladı.

12.40 Polislerin kitlenin yanına getirilmesini protesto eden kitle, polis barikatlarına vurarak ses çıkarmaya başladı. Polis bunun üzerine kalkanlarını kaldırdı. Bir süre devam eden gerilim, polislerin geri çekilmesiyle sona erdi.

12.34 Gerilim sürerken, kürsü sırası liselilerde. Liseli Genç Umut üyeleri, “Biz geleceğiz, Ali İsmail olarak geleceğiz” diyor.

12.29 Adliye önünde bekleyen kitlenin hemen yanı başına çevik kuvvet konuşlandırıldı. Çevik kuvvetin gelmesi üzerine gerginlik yaşanmaya başladı.

12.26 İddianamede sanık Mevlüt Saldoğan’ın Ali İsmail’e son tekmeyi atışı aktarıldığı sırada anne Emel Korkmaz, “Fotoğrafa bile bakamıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

12.19 Adliye önündeki kürsüde sözü Ankara Ortak Sol Adayı Kaya Güvenç aldı. Güvenç, “Tayyip’ten hesap sorulmadan mücadele bitmez” dedi.

12.18 Anne Emel Korkmaz, katillerden gözünü ayırmadan iddianameyi dinliyor.

12.12 İddianameyi ilk olarak hakimlerden biri okudu. Avukatların buna itiraz etmesi üzerine mikrofonu savcı aldı ve savcı iddianameyi okumaya başladı.

12.04 Hakim ellerindeki belgeleri sıraladıktan sonra iddianamenin okunmasına geçildi.

11.58 Duruşma tekrar başladı. Ses sorunu çözüldü.

11.55 Duruşma salonuna ses sistemi kuruluyor.

11.49 Ali İsmail’nin annesi Emel Korkmaz dava arasında adliye önünde konuşma yapıyor: “Buradaki herkes Ali’mdir!”

11.38 Kayseri Valisi Orhan Düzgün, salonda silahla yakalanan şahısla ilgili “Ali İsmail’i arkadaşları dövmüştür” diyen Eskişehir Valisi’ni aratmayan bir açıklama yaptı. Vali Düzgün, “Duruşma salonunda bazı kişilerin üzerine silah bulunduğuna ilişkin bilgiler doğru değildir. Duruşmayı izlemeye giden avukatlardan birisi, izleyicilerden birinin cebindeki sert cismi (cep telefonu) silah sanmıştır” dedi.

11.34 Duruşmaya 10 dakika ara verildi. Aranın ardından iddianame okunacak.

11.28 Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu söz aldı. Feyzioğlu, bu davanın bu noktaya avukatların mücadelesi sonucunda geldiğini söyledi ve Kayseri’den mutlaka adalet çıkması gerektiğini ifade etti.

11.18 Silahlı şahıs kimlik tespitinden sonra salondan çıkarıldı.

11.01 Karaman’ın dinlenmesi sürerken, avukatlar silahla duruşma salonuna giren uzman çavuş Karaman hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

10.53 Duruşma salonuna silahla giren İbrahim Karaman, hakkında işlem yapılmak üzere huzura alındı. Karaman ”Sanık Mevlüt Saldoğan benim akrabamdır onu görmeye geldim. Üzerimde silah yoktur” dedi ancak avukatlar yüzlerce kişinin silahı gördüğünü söylüyor.

10.42 Duruşma salonunda ikinci bir silahlı kişi daha olduğu anlaşıldı.

10.32 Sivil giyimli bir kişinin duruşmaya silahla girdiği anlaşıldı. Belinde silah olan şahıs avukatlarca fark edildi. Polis, silahlı şahsı hızla salondan çıkararak duruşma salonunun yanında bir odaya kapattı. Kısa bir süre sonra avukatlar da odaya geldi ve kimlik tespiti ile üst araması yaptı. Odadaki üst aramasında ise duruşma salonunda görülen silah bulunamadı. Silahın, şahsı odaya kapatma esnasında polisin aldığından şüphe ediliyor.

Silahlı şahsın İbrahim Karaman adına bir sanık yakını olduğu anlaşıldı. Burdur 58. Piyade Alayı’na bağlı uzman çavuş olduğunu belirten Karaman, dava için Afyon’dan geldiğini öne sürdü.

10.30 Anne Korkmaz, hakime bakan sanık Ebubekir Parlar’a Ali İsmail Korkmaz’ın resmini göstererek “Oraya değil buraya, gözlerime bak” diye bağırdı.

10.23 Sanık avukatı sözle sataşınca Gürkan Korkmaz “Benim sınıf arkadaşımsın, Ali için hastaneye geldin, şimdi polisin avukatlığını yapıyorsun” diye bağırdı.

10.18 Tarafların kimlik tespitine geçildi. Ailenin tepkisi üzerine sanık vekili ailenin duruşma salonundan çıkartılmasını istedi. Salon tepkili.

10.12 Eskişehir Baro Başkanı, Ali İsmail Korkmaz davasının Kayseri’ye kaçırılması ile ilgili beyanda bulunuyor, Ali İsmail’i arkadaşlarının öldürdüğünü savunan Vali Tuna’ya yükleniyor.

10.11 Ayhan Erdoğan: “Ali İsmail Korkmaz’ın ölümü Tayyip Erdoğan’ın yazıldığını belirttiği destanın sonucudur. İddianameye bu destan da yazılmalıydı.”

10.10 Miting sürüyor. Adliyenin yanı başında çok sayıda kitle örgütü, siyasi parti, gençlik örgütü yönetici ve üyelerinin de yer aldığı yaklaşık üç bin kişilik bir kitle var. “Ali İsmail Korkmaz ölümsüzdür”, “Ali İsmail burada Bilal nerede” sloganları atılıyor.

10.08 Sanık avukatları Av. Ayhan Erdoğan’ın Gezi Parkı ile ilgili sunumuna itiraz ediyorlar. Salon sanık avukatlarına tepkili.

10.06 Av. Ayhan Erdoğan, iddianameye ve davanın Kayseri’ye taşınmasına ilişkin beyanda bulunuyor.

10.00 Dava başladı. İddianamenin kabulü kararı okunuyor.

09.36 Ali İsmail Korkmaz’ın annesi ağlayarak katillere seslendi: “Oğlumuza nasıl kıydınız? Annelerinizin,çocuklarınızın yüzüne nasıl bakıyorsunuz!”

09.30 Yer darlığı nedeniyle salona alınmayan avukatlar kapıya yüklendi, kısa süreli arbedenin ardından içeri girebildiler.

09.27 Ali İsmail’in annesi oğlunun fotosuyla Adliye önüne geldi. Polisin aileye de arama yapması tepkiye neden oldu.

09.25 Salon 150 kişiden fazlasını almadığından avukatlar ve desteğe gelenlerin çoğu dışarıda kaldı. Avukat kimlik tespitleri yapılıyor.

09.20 Miting için ses aracı Adliye yakınına geldi. Binlerce eylemcinin oluşturduğu kortej Adliye’ye yaklaştı.

09.12 Duruşma başlıyor. Sanıklar getiriliyor, avukatlar hazır.

09.08 Binlerce kişi Adliye’ye doğru yürüyor. Slogan sesleri Adliye önünden duyuluyor.

08.55 Avukatlar basın açıklaması yapmak üzere dışarı çıktı. Avukatların basın açıklaması:

Eskişehir’de 2 Haziran Gezi Parkı protestoları sırasında uğradığı saldırı sonucunda ağır yaralanan ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamanı yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın davası Eskişehir’den kaçırılarak Kayseri’ye getirildi.

Ali İsmail dosyasını güvenlik nedeni ile Eskişehir’den Kayseri’ye taşıyan Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, 1993 yılında Lice’de katledilen Tuğgeneral Bahtiyar Aydın dosyasını güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakletti.

Ali İsmail Korkmaz davasının güvenli bir şehir olduğu yıllardır bu tür davalarda uygulanan nakil kararları ile tescil edilmiş olan Eskişehir’den güvenlik gerekçesi ile kaçırılması ve dosya Kayseri’ye nakledilmişken 24 tanığın Eskişehir’de yapılacak duruşmada dinlenmesine karar verilmiş olması; naklin aslında hukuki bir sebebe dayanmadığının en açık göstergesidir.

Güvensiz denilen Eskişehir’de 6 Ocak tarihinde yapılan ve hiçbir güvenlik sorunu yaşanmayan talimat duruşmasına 100’den fazla avukatla katılan bizler, Kayseri duruşmasına bu sefer 300’u aşkın avukatla katılıyoruz.

4’ü tutuklu 8 sanığın dinleneceği duruşma için Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi, milletvekilleri, uluslararası heyetler, sendika parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi yüzlerce kişi ile yolları kesseniz de Kayseri’deyiz.

Siz haksızlığı büyüttükçe, biz bu davanın daha kalabalık olarak takipçisi olacağız.”

08.45 Arabalardan inen yolcular “Ali İsmail için Adalet için Buradayız” yazılı döviz ve flamalarla yürüyüşe geçti.

Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren direnişçilerden Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük’ün müdahil olarak davaya girmesini engellemek isteyen polislerle kısa süreli bir arbede yaşandı. Avukatların devreye girmesiyle Sarısülük, Adliye’ye alındı.

08.40 Adliye önünde toplanma başladı. Az önce sanıkları taşıdığı sanılan bir cezaevi aracı da Adliye önüne ulaştı.

08.30 Polis çeşitli bahanelerle yer yer engellemeye çalışsa da ciddi bir sıkıntı yok. Müdahiller kısa süreli bir tartışmanın ardından Adliye’ye girdi. Adliye çevresinde yoğun polis yığınağı var.

08.00 Kayseri girişinde polis üst araması ve kimlik kontrolü yapıyor. Aramaların ardından kente giriş yapılıyor. Arama noktası ile Adliye arasında kısa bir mesafe var.

Sendika.org
Vehaber Menu