HES MÜCADELESİ FESTİVALLE SÜRÜYOR!

Boğazpınarlıların yaşam alanlarını koruma mücadelesi 16-17 Ağustos tarihlerinde üçüncüsü gerçekleşecek olan Karasu Kültür ve Sanat Festivali’yle sürecek. Ekoloji hareketleri de festivale katılacak.
HES mücadelesi festivalle sürüyor!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
BirGün Gazetesi'nden Hasan Turhan'ın haberine göre Mersin’in Tarsus ilçesindeki Boğazpınar Köyü’nde HES (Hidroelektrik Santral) süreci 5 yıldır devam ediyor. 2009 yılında KTM Grup’a bağlı şirket köye gelerek çeşitli vaatlerle köylülerin topraklarını satın almaya başladı. Bu sürecin sonucunda Öküzini nehrinde HES projesi gerçekleştirildi. 2012 yılında bölgeye 5 yeni HES projesi daha yapılmak istendi. Fakat Bakanlık “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” olduğu için bu projeleri reddetti.

‘HES YAPMA BOŞUNA’ DAVASI
Boğazpınar’ında içinde olduğu yedi köyü kapsayan alanda, Karasu ve Gökharman nehirleri üzerinde HES yapmak için direten şirket köylülerin haklı mücadelesi ve direnişi ile karşılaşınca açtığı davalar birbirini izledi. Açılan 15’i aşkın davanın gerekçeleri arasında çocukların söylediği “HES Yapma Boşuna Yıkacağız Başına” şarkısı da vardı. Yapılan ilk HES projesinde şirket tarafından kandırıldıklarını söyleyen köylüler yeni HES yaptırmamakta kararlı.

‘HES IRMAĞIMIZI KURUTTU’
Yaşam alanlarında birçok değişiklik olduğunu dile getiren köylüler “Yapılan HES’ten sonra ırmağımız artık eskisi gibi akmıyor ve çevresi bataklığa dönüştü. İklimin ılımanlaşmasından dolayı yıllardır ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı nemden dolayı yetişmez oldu. Ürünlerimizi yetiştiremiyoruz. Maddi imkansızlıklar bizleri göçe zorluyor.” şeklinde kaygılarını dile getiriyorlar.

‘HEPİMİZE DAVALAR AÇILDI’
Yaşanan süreci Birgün’e değerlendiren Boğazpınar Köyü HES Karşıtı Platformu sözcüsü Ahmet Öztürk HES iptali için açılan davada mahkemenin bilirkişi raporlarını beklediklerini söyledi. Bilirkişilere yüklü miktarda para ödenmesi gerektiğini belirten Öztürk; “Bu meblağı bizim karşılamamız mümkün değil. Bu yüzden bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karşılayacak. Köylülere ve bana birçok dava açıldı. Ancak bütün davalar düştü.” diye konuştu.

***

Herkesi festivale bekliyoruz!

Boğazpınar Köyü HES Karşıtı Platformu’nun düzenlediği 16 – 17 Ağustos’ta gerçekleşecek 3. Karasu Kültür ve Sanat Festivali için çağrıda bulunan Öztürk “Tüm HES karşıtlarının festivalde olmasını diliyoruz. Bu festivalde forumlar, paneller düzenleyeceğiz ve sorunlarımıza ortak çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Yaşananlar bir devlet politikası olduğu için bizlere rahat yok. Türkiye’nin her yerinden gelecek arkadaşlarımızla sorunu kökten çözmeyi hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.
Festivale katılacak bazı sanatçı, dernek ve ekoloji mücadelesi bileşenleri ise şöyle;
İlkay Akkaya, Praksis, Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları, Yeşil Gerze Platformu, Loç Vadisi Koruma Platformu, Alakır Doğa ve Kültür Derneği, Derelerin Kardeşliği Platformu, Yeşil Direniş Gazetesi, Antalya Ahmetler Köylüleri, Antalya Kuzdere gönüllüler, Yeşil Pedal Bisiklet Derneği




Vehaber Menu