YAŞAM - Provoke etmek basın özgürlüğü!

YAŞAM - İlhan Cihaner'in Yeni Şafak gazetesi hakkında Ergenekon soruşturması sırasında yaptığı bir haberle ilgili açtığı tazminat davalarının reddedilmesinin insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle yaptığı başvuruyu reddetti.
Provoke etmek basın özgürlüğü!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
AYM, "abartı ve provoke edici yayın yapmanın" basın özgürlüğü sınırları içinde kaldığını belirttiği kararında, Cihaner'in haberde hakkında ileri sürülen iddiaların aksini ispatlayamamasını da ret gerekçeleri arasında saydı.

Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Cihaner, Yeni Şafak gazetesinin, "Savcı Boğazına Kadar Batmış" başlığıyla yayınlanan haberinde "HSYK'nın yargı darbesiyle görevden aldığı Başsavcı Osman Şanal, Ergenekon'a üye olmak suçlamasıyla tutuklanan Savcı İlhan Cihaner ile ilgili şok bilgilere ulaştı. Jandarma ve MİT mensupları, Cihaner'in başkanlığında cemaatlere komplo için bir araya geldi" iddiasıyla kişilik haklarını ihlal ettiğini ileri sürdü.

Cihaner'in habere karşı açtığı tazminat davasının mahkemece reddedildiğini ve Yargıtay'ın da bu kararı onadığı anlatılan kararda, bu nedenle AYM'ye bireysel başvuru yaptığı belirtildi.

AYM, Cihaner'in "Anayasa değişikliği referandumundan sonra HSYK'da değişiklik yapıldığını, yargının bağımsızlık ve tarafsızlığının da zarar gördüğünü iddia eden Cihaner, açtığı tazminat davasının bağımsız ve tarafsız olmayan bir mahkemede iki celse süren bir yargılama sonucunda ve Yargıtay'ın emsal kararlarına aykırı olarak reddedilmesi nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği" iddiasını kabul edilemez bularak reddetti.

Basına 'provoke edici yayın' vizesi
AYM, Cihaner'in kişilik haklarının korunmadığı iddiasıyla ilgili olarak da şu kararı verdi: "Söz konusu gazete haberinde hiçbir şekilde abartıya kaçılmadığı söylenemez. Ne var ki basın özgürlüğünün kapsamının, demokrasi ile yakın ilişkisinin doğal sonucu olarak, bir dereceye kadar abartıya ve provoke etmeye izin verecek şekilde geniş yorumlanması gerektiği kabul edilmelidir. Nitekim somut olayda ilk derece mahkemesi özellikle haberin başlıklarındaki 'savcı boğazına kadar batmış' ve başvurucu hakkında Ergenekon Darbe Planı çerçevesinde 'düğmeye bastı' şeklindeki abartılı ifadeleri değerlendirmiş ve bu ifadelerin hukuka uygunluk sınırları içinde kaldığına karar vermiştir."

'Gerçek dışı olduğunu ispatlayamadı'
Mahkeme, kararın devamında "Başvurucu ilk derece mahkemede yapılan yargılamada, söz konusu haberde verilen olayların gerçek dışı olduğunu ileri sürmüş olmakla birlikte haberdeki bilgilerin doğru olmadığını, bilginin elde edilme yönteminin kabul edilemez olduğunu gösterebilmiş değildir. Başvurucu olayların meydana geldiği dönemde uzunca bir süre kendisi hakkında eleştiriler içeren yazıların hedefi olmuştur. Ancak somut başvuruya konu yazı, o dönemde Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olan başvurucunun görevine ilişkin değil hakkında yürütülen ve şüphelisi olduğu bir soruşturma kapsamında tutuklanmasına neden olan olaylara ilişkin bir haber yazısıdır ve ne başvuranın şahsına hakaret içermekte, ne ona karşı şiddeti teşvik etmekte ve ne de başvurucunun yargı görevini engellemektedir" ifadelerine yer verdi.