420 TÜRE BARINAK!

Kimya öğretmeni Çiğdem Ünlü, akademisyen eşinin de desteğiyle Beykoz’da bir kelebek çiftliği kurdu. Şimdilik kelebekler üzerinden ekolojik dengeyi koruma eğitimleri veriyor, yakında kelebek üretimine başlayacak.
420 türe barınak!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    
Hürriyet'ten Şehriban Oğhan'ın haberine göre hazırlıkları iki yıl önce başlayan Beykoz’daki İstanbul Kelebek Çiftliği, ikisi de eğitimci bir karı-kocanın ürünü. İlham kaynakları ise İngiliz şair ve oyun yazarı Shakespeare’in doğduğu Stratford kasabasındaki kelebek çiftliği. Emekliliğinde de çocukların eğitimi için çalışmak isteyen kimya öğretmeni Çiğdem Ünlü’nün aklına o çiftliğin bir benzerini kurmak geliyor ve araştırmalara başlıyor. Gerisini Ünlü şöyle anlatıyor:

KELEBEK ÜRETMEYİ BİLEN YOK

“Avrupa, Amerika hatta Asya ülkelerinde bile kelebek çiftliği var. ‘420 tür kelebeği olan Türkiye’de niye yok’ dedik. Bu konu üzerine çok eğilen olmamış. Kelebek üretmeyi bilen kimseye ulaşamadım mesela. Fakat İngiltere’de 55 kelebek türü var ama hemen her şehirde bir kelebek çiftliği ya da bahçesi var. Hayvanat bahçelerinde kelebek bölümleri var. İşin içine girince Türkiye’de niye olmadığını anladık! Yasal işlemler çok zormuş. Bu proje için emekli oldum. Önce 5 dönümlük arsa aldık. İçine kelebeklerin yaşayacağı bir sera yapıldı. İngiltere’de eğitim aldım.

800 KELEBEK OLACAK

Kelebekleri pupa olarak İngiltere’den alıyoruz. Şimdilik serada 350 kelebek var, 450 daha gelecek. Köylüler yakaladıkları kelebeklerin yumurtalarını bize getiriyorlar. O yumurtalardan tırtılları çıkartmayı başardık. Koza örerlerse biz de üretmiş olacağız. Türkiye’de yetişen türleri kurtarmak lazım.Yapmak istediğimiz, insan müdahalelerinin ekolojik dengeye nasıl yansıdığını anlatmak. Şimdilik okullardan öğrenciler geliyor. Tarımda kullanılan kimyasal ilaç ve pestisitlerin kelebekleri tehdit ediyor. Kelebek nesillerinin devamı önemli; aynı arılar gibi tozlaşmayı sağlıyorlar.

Ömrü bir günden daha uzun

- ÖMÜRLERİ kısa ama “Kelebeğin ömrü bir gündür” tezi de bir yanılgı. 2-6 hafta yaşıyorlar. Ama 1 yıla kadar yaşayan türleri de var.

- Çiftlikte kelebeğin, ‘yumurta, tırtıl, pupa (koza) ve kelebek’ olan 4 evresini görmek mümkün. Gelenler eğitime önce bu yaşam döngüsünü de anlatan 25 dakikalık bir film seyrederek başlıyor.

- Seradaki 350 kelebeğin içinde yerli yok. Çünkü ithal edilen ülkenin iklim kuşağına göre özel iklimlendirme yapılmış. Seradaki sıcaklık gece-gündüz, yaz-kış 26 derece.
Vehaber Menu