Hackerlar 50 milyon kişinin TC kimlik bilgilerini yayınladı!

Hackerlerın, eylemi üstlendikleri yazıda, 'Erdoğan'a karşı ayağa kalkın. Ülkenizi tanınmaz hale getirdi' yazdıkları dikkat çekti.
Hackerlar 50 milyon kişinin TC kimlik bilgilerini yayınladı!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2022-02-24 22:45:11    

Erdal Ergüler/Vehaber

Pazartesi sabahı yaklaşık 50 milyon Türk vatandaşının kişisel verilerini içeren 'Türk Vatandaşı Veritabanı' başlıklı bir veritabanı bulundu. Veritabanının 1,5 gigabayt  boyutunda olduğu ve hackerlar tarafından yayınlandığı öğrenildi. Abdullah Gül’e ait ev adresinin Çankaya Köşkü olması kimlik bilgilerinin 2010 yılına ait olma olasılığını güçlendiriyor. Kimlik bilgilerinin 2010 referandumuna ait seçmen bilgileri olduğu tahmin ediliyor.

Veritabanında  yer alan bilgilerin TC kimlik bilgisi, isim ve doğum tarihi dışında  ilçe, posta adresi gibi bilgileri de kapsadığı ve verilerin torrent üzerinden paylaşıldığı öğrenildi.

 

TÜRKİYE İÇİN DERSLER

Hackerlar veritabanını 'Türkiye için dersler' başlığında paylaşırken, sisteme erişimin bu kadar kolay olması eleştirildi. Veritabanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kişisel bilgilerinin yer aldığı ve bilgilerin 2008 yılına ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne ait olduğu bilgisi paylaşıldı.

Welt'in hackerlerin yayınladığı bilgileri indirip,doğruluğunu test ettiği öğrenilirken karşılaştırılan bilgilerin gerçek olduğu bilgisi paylaşıldı. Diğer yandan bir çok Türk vatandaşına bankaları arayıp güvenlik zaafiyeti olup olmadığı konusunda bilgi almaları gerektiği belirtildi.

 

Hackerlerın, eylemi üstlendikleri yazıda, 'Erdoğan'a karşı ayağa kalkın. Ülkenizi tanınmaz hale getirdi' yazdıkları dikkat çekti.

 

Verilen diğer mesajlar da şöyle;

-Bit shifting bir şifreleme türü değildir.
-Veritabanınızı indeksleyin. Bir işe yaramayan veritabanınızı düzeltmek zorunda kaldık.
-Arayüze karmaşık bir şifre koymak, size hiçbir koruma sağlamaz.

 

ABD'YE DE MESAJ

ABD için de 'Donald Trump’ı kesinlikle seçmemeliyiz. O, bir ülkeyi yönetme konusunda Erdoğan’dan daha az şey biliyor.' şeklinde mesaj bırakıldı.