Harun Kolçak: Şiddeti eleştirirken öldürülen hayvanları yemenize şaşırıyorum!

'Şiddeti, vahşeti kınarken, o şekilde öldürülen hayvanları yemenize şaşırıyorum aslında...'
Harun Kolçak: Şiddeti eleştirirken öldürülen hayvanları yemenize şaşırıyorum!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Veganlığıyla bilinen sanatçı Harun Kolçak kişisel Twitter adresinden şiddeti ve vahşeti eleştirenlerin dönüp önce sofralarına bakması gerektiğini ima ederek "Şiddeti, vahşeti kınarken, o şekilde öldürülen hayvanları yemenize şaşırıyorum aslında..." ifadelerine yer verdi.

 

Hayvan hakları savunucusu olan Kolçak, farkındalık yaratmak için sosyal medya hesaplarından hayvan hakkı ihlalleriyle ilgili sık sık paylaşım yapıyor.

 

Kolçak'ın paylaşımlarında hayvan sevgisinin onları yemek ve kullanmakla bağdaşmadığı sık sık vurgulanıyor.

Harun Kolçak bir dönem sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta vegan gruplarda da yer aldı.

 

VEGANLIK NEDİR?

Hayvan sömürme yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddetmedir. Bu akımın takipçilerine vegan denir. Kelime 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Waton veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümese hapsedilen canlılar, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve t hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür.

Veganlık, en basit tanımıyla, hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddetmektir. Çoğu vegan, hayvanlardan türetilen, dolayısıyla üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında deri, kemik, jelatin, yün vb. hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmaz. Hayvanlar üzerinde test edilen ve hayvansal ürün içeren kozmetik ürünleri de bunlara dahildir. Bunlara ek olarak veganlar, hayvanların kullanıldığı eğlence biçimlerine (sirk, hayvanat bahçesi, at yarışı vs.) katılmaz.
Proteini, yüksek olan ve kolestrol içermeyen soya eti veya tekstüre soya, soya fasülyesinden elde edilir.

Vegan sözcüğü ayrıca bu öğretiye bağlı kimselerin tüketebileceği ürünler için de kullanılır. Örneğin "Pilaki vegandır" denilebilir.

Foto Galeri Videolar Son Dakika Haberler Video Kategori Foto Kategori Vehaber İletişim Künye Şikayet Menü