Son Dakika Haberi - Harvard: Koronavirüs 2024'e kadar sürebilir

Son Dakika Haberi - Harvard Halk Sağlığı biriminin dün yayımladığı araştırmada bulaş riskinin 2024 yılına kadar sürebileceği ifade edildi. Aşı hızla elde edilmezse, ABD'de sosyal mesafe tedbirleri ve okulların kapalı kalacağı tarihin 2022'ye kadar uzayabileceği ifade edildi.
Harvard: Koronavirüs 2024'e kadar sürebilir
2020-04-15 13:44:43   Güncelleme: 2020-04-15 13:44:43    

Harvard'ın yayımladığı makaledeki bulgular, Beyaz Saray tarafından salgının bu yaz durabileceğini öne süren araştırmalarla doğrudan çelişiyor.
 

Harvard Halk Sağlığı ekibi, mevcut pandeminin olası senaryolarını oluşturmak için Covid-19 ve diğer koronavirüsler hakkında halihazırda elde olan bilgileri kullandı.
 
Araştırmada, yoğun bakım klapasitesi önemli ölçüde artmadıkça veya bir tedavi ya da aşı bulunmadıkça sosyal mesafe kurallarının 2022'ye kadar geçerli kalabileceği bilgisine yer verildi. 
Harvard ekibinin tahminleri, kısıtlamalar kaldırıldığı anda virüsün oldukça hızlı bir şekilde yeniden hayatı ele geçireceğini gözler önüne seriyor.
 

"SOSYAL MESAFEYİ BİRKAÇ YIL UYGULAMAK GEREK"

Araştırmada görüşlerine yer verilen salgın hastalıklar profesörü Dr. Marc Lipsitch, "Sosyal mesafe salgını önlemek adına seçilmiş bir yaklaşımsa bunu birkaç yıl boyunca yapmak gerekir ki bu çok uzun bir süre" ifadelerini kullandı.
 
Bir başka önemli faktör de şu: İnsanlar enfekte olduktan sonra yeni koronavirüse bağışık kazanıyorlar mı? Bu henüz bilinmiyor.
 
 Potansiyel zorluk, koronavirüs için kimin antikoru olduğunu belirlemek için güvenilir bir test bulmak.

 

SON DERECE OLUMSUZ SONUÇLAR OLACAK

Araştırmada yer alan bilim insanları bu denli uzun süren sosyal mesafe kısıtlamalarının "son derece olumsuz ekonomik, sosyal ve eğitimsel sonuçların" olacağının farkında olduklarını söylüyorlar.
 

Araştırmalarının, salgın hastalığın olası yörüngelerini alternatif yaklaşımlar altında tanımlamaya, onunla savaşmanın tamamlayıcı yollarını belirlemeye ve pandemiyi kontrol altına almanın yolları hakkında daha fazla düşünmeye yardımcı olacağını umuyorlar.
 
 Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi başkanı Robert Redfield, sosyal mesafenin COVID-19'a karşı "en güçlü silahlardan biri" olduğunu söyledi.
 
 Redfield, "Sosyal mesafeyi en üst düzeye çıkarabilirsek, virüsün hareket alanını sınırlayabiliriz," diyor.
 
 Dünya genelinde bütün ülkeler salgını önleyebilmek adına yalnızca elzem işlere ve görevlere izin veriyor ve evde kalma sistemini hayata geçiriyor.


 Ancak sosyal mesafe ve evde kalma kurallarını bozanlar için cezalar değişiyor. Örneğin ABD'nin Maine eyaletinde yasakları delenlere 6 ay hapisten bin dolar para cezasına kadar cezalar verilebiliyor.