'Hastanede yer yok' denilerek evine gönderilen Kovid-19 hastası öldü

Kovid-19'a yakalanan 75 yaşındaki Yeter Tuncer, hastanede yer olmadığı gerekçesiyle eve gönderildi ve bir hafta sonra hayatını kaybetti.
'Hastanede yer yok' denilerek evine gönderilen Kovid-19 hastası öldü
2020-08-31 16:40:18   Güncelleme: 2020-08-31 16:40:18    

Ankara'da Kovid-19 testi pozitif çıkan 75 yaşındaki Yeter Tuncer, hastanede yer olmadığı gerekçesiyle gönderildiği evinde bir hafta sonra hayatını kaybetti. Evrensel'den Burcu Yıldırım'ın haberine göre, filyasyon ekibi kontrole geldiğinde ise Tuncer artık yaşamıyordu. Sağlığında hastanede yer bulamayan Tuncer’in cenazesini defnetmek de kolay olmadı. Yeter Tuncer’in cenazesini defnetmek için sadece bir şoför gelince, cenaze de akşama kadar evde beklemek zorunda kaldı. Sonunda Tuncer’in yakınları kendi temin ettikleri koruyucu malzemelerle Tuncer’i toprağa verebildi.

Babaannesini sağlığında umursamadıkları için cenazesinde de böyle olmasına şaşırmadıklarını söyleyen torunu Ersel Tuncer 'Bizim artık devletten, Sağlık Bakanlığından bir beklentimiz kalmadı' dedi.

'YATIRACAK YERİMİZ YOK GETİRMEYİN'

Babaannesinin testinin pozitif olduğunun Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinden bildirildiğini ve babaannesini gelip alacaklarını söylediklerini belirten Tuncer 'Hazırlıklarımızı yaptık ancak gelen olmadı. İki gün sonra filyasyon ekibi geldi,  Parol ve Plaquenil adında ilaçları verip takip edeceklerini söylediler. Babaannem yaşlı olduğu için tedirgindik. Hastaneyi aradık  ‘Yoğunluk çok fazla, buraya getirmeyin, yatıracak yerimiz yok’ denildi. Ve bir sabah babaannem kahvaltısının ardından olduğu yere yığılıp kalarak hayatını kaybetti' diye konuştu.

'OTOPSİ YAPMADAN DOĞAL ÖLÜM YAZDILAR'

Ambulans çağırdıktan sonra gelen görevlilerin yapılması gerekenleri anlatıp belediyeyi aramalarını söylediğini belirten Tuncer  'Mamak Belediyesini aradık onlar gelmeden filyasyon ekipleri kontrole geldi. Babaannemin hayatını kaybettiğini öğrenince bilgilerini alıp gittiler. Ardından belediyeden geldiler. Cenazeye uzaktan baktılar; kimliğini, kullandığı ilaçları ve benden Kovid hastası olup olmadığını ispatlamamı istediler. Testinin pozitif çıktığını, ilçe sağlıkta kaydının olduğunu söyledim. İlaçlarını görünce ‘Doğru bu ilaç Kovid’li hastalara veriliyor’ dediler. Ölüm raporunu hazırlayarak bulaşıcı hastalık (doğal ölüm) yazdılar. ‘Gelip alacaklar’ diyerek gittiler. Otopsi de yapılmadı' diye anlattı yaşadıklarını.

Mamak Belediyesinden cenazeyi almak için gelen araçta sadece şoför olduğunu ve şoförün tabutu ellerine vererek ‘Buna koyun getirin’ dediğini anlatan Tuncer, 'Aramızdan birisi ‘Ölen Kovid hastası biz nasıl getirelim’ diye sorunca şoför de ‘Biz ölen hastaları hastaneden alıyorduk, evde ölmeye başlayınca yakınları getiriyor’ dedi' ifadelerini kullandı. Bunun ardından belediye, 112 ve Sağlık Bakanlığını aradıklarını ve 112’den ‘Defin sizin işiniz değil, ekip lazım’ demesine rağmen akşama kadar bekletildiklerini anlatan Tuncer 'Beş saat cenazeyi beklettik. Sonunda şoför sağ olsun fazladan bir tulum varmış onu verdi ve diğer üç tanesini de amirlerini arayıp istedi. Tulumları bulunca siperlik, maske ve eldivenle cenazeyi evden çıkardık' diye konuştu.

'O GÜN MAMAK’TA 20 KOVİD’Lİ CENAZE YIKANMIŞ'

Mezarlığa geldiklerinde ise cenazeyi yıkayan ekiplerde sadece maske olmasının dikkatini çektiğini belirten Tuncer, 'Kendi aralarında ‘Bu da mı Kovid, bugün Kovid’ten gelen 20. kişi’ diye konuşuyorlardı.

Babaanem hayatını 27 Ağustos’ta kaybetti. O gün bakanlık ülke genelinde 26 kişinin öldüğünü, Diyarbakır Tabip Odası ise orada sadece bir hastanede 15 kişinin öldüğünü söylemişti. Artık gerçekten hiçbir şeye şaşıramaz hale geldik, aklımızla dalga mı geçiyorlar' diye sordu. Salgın sürecinde yaşanan ihmalkarlıkları yaşayarak gördüğüne dikkat çeken Tuncer 'Bakanlık yeteri kadar önlem almıyor ama toplum da işin ciddiyetinin farkında değil. Babaanemin sağlığında umursamadılar cenazesinde de böyle olmasına şaşırmadık. Bizim artık devletten, Sağlık Bakanlığından bir beklentimiz kalmadı. Kuzenim de Kovid hastası. Bir kere eve geldiler, şimdi iki günde bir WhatsAptan mesaj atıyorlar ‘Nasılsın’ diye' dedi.