'Hayata dönüş operasyonu'nun tüm sanıkları beraat etti!

Ümraniye Cezaevinde 'Hayata Dönüş Operasyonunun' ardından operasyona maruz kalan 399 mahpusa açılan davada tüm sanıklar beraat etti.
'Hayata dönüş operasyonu'nun tüm sanıkları beraat etti!
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardından operasyona maruz kalan mahpusların, “öldürme suçunu işlemediklerinin sabit olması nedeniyle” beraat etmesine karar verdi. 

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre savcı bugünkü mütalaasında cinayet suçlamasının zamanaşımı nedeniyle düşmesini istedi. Mütalaada, cezaevindeki mahpusların yargılandığı davada, beş kişiyi öldürdüklerine dair bir delil bulunmadığı da ifade edildi. Ancak mahkeme, mahpusların öldürme suçunu işlemediğine karar verdi.

Mahpuslara yöneltilen “devlet malına zarar”, “isyan çıkarmak” ve “patlayıcı bulundurmak” suçları da zamanaşımından düştü.

"BU KARAR 15 YIL ÖNCE DE VERİLEBİLİRDİ"

Mahpusların avukatlarından Güçlü Sevimli bianet’e yaptığı açıklamada, “mahkemenin bu kararı 15 yıl önce, ilk duruşmada da verebileceğini” söyledi:

“Hukuken verilebilecek karar buydu, zaten olması gereken bir karardı. Yargılanmaları bile hukuken kabul edilemezdi. Mahkeme 15 yıl boyunca hiçbir talebimizi kabul etmeyerek, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için hiç adım atmadı, araştırma yapmadı. Sadece yeni duruşma tarihi vererek davayı uzatma yolunu seçti.”

"ASIL YARGILANMASI GEREKENLER YARGILANMADI"

Bugünkü duruşmada sanık mahpusların avukatları savunma yaptı, özetle şunları söylediler:

“Bu dava mağdurların sanık yapıldığı bir davadır. Esas yargılanması gerekenler yargılanıp suçlarına uyan ceza ile cezalandırılmadıkları sürece yargılama konusu olay ile ilgili adalet yerini bulmayacak. Göstermelik soruşturma süreçleriyle asıl sorumlular sürekli korunuyor. Her şeye rağmen inanıyoruz ki, tarih bu yaşanılanları unutmayacak, yargılayacak ve asıl sorumlular açısından gerçek adalet tecelli edecektir.”

OPERASYONDA KARAR ALAN KİŞİLERE DAVA AÇILMADI

Savunmalarında, Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’nun 16 Ekim 2002 tarihli raporunu da sunan avukatlar, bu raporun, mahpusların Uzman Çavuş Nurettin Kurt’u vurmadığını gösterdiğini ifade ettiler.

Ayrıca, sanıkların suç işlemediği aksine, operasyonun kendisinin ve uygulanmasının kanuna aykırı olduğu belirtildi:

“Yargılama konusu operasyon sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan tutuklular bakımından hukuki sorumluluk, operasyonun karar ve icrasında yer alan kişi ve kurumlardadır. Hali hazırda da bu kişilere karşı dava açılmamış olması da çok düşündürücüdür.”

NE OLMUŞTU?

19 Aralık 2000’de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de uzman çavuş Nurettin Kurt ile dört mahkum öldürüldü.

Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava bugün beraatla sonuçlandı.

2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi – Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Davada “Bora” ve “Atmaca” isimli operasyon planları da çıkmasına rağmen, bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. "Bora" ve "Atmaca" isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan "Tufan" planı medyada geniş yer buldu. Bu dava halen sürüyor.