Hayvan hakları savunucularına saldırı! 9 yaralı..

Yunus parklarını protesto eden hayvan hakları savunucularına yunus parkı çalışanları saldırdı.
Hayvan hakları savunucularına saldırı! 9 yaralı..
2020-08-11 06:40:55   Güncelleme: 2021-09-05 00:13:37    

Dün, Batum’da yunus esaret merkezlerinin kapatılması talebiyle, Gürcistan, Rusya ve Türkiye’de eylem gerçekleştirildi. Yunus esaret merkezinin ikinci katına çıkan hayvan hakları aktivistleri, “Bizim eğlencemiz, onların işkencesi” yazılı pankart açtı. O sırada yunuslara eziyet eden çalışanlar durumdan rahatsız olarak hayvan hakları savunucularına saldırdı Çeşitli yerlerinden yaralanan aktivistler, saldırganlar hakkında şikayetçi oldu.

Aktivistlerden Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Burak Özgüner “Yunus parklarında tutsak edilen hayvanların tamamı işkenceden, açlıktan ibaret olan bir süreçten geçirilerek eğitiliyor ve yıllar boyunca tutsak edilerek sömürülüyor. Bu sömürü ve zulme karşılık olarak, tamamen barışçıl bir şekilde Batum’da düzenlediğimiz protestoya, yunus parkı çalışanları feci şekilde saldırdı. Pankart açtıktan sonra slogan attığımız anda, kıyafetlerinden yunus eğitmeni olduğunu anladığımız bir şahıs hepimize tekme tokat saldırmaya başladı. Bu şahsın saldırısı sürerken, diğer yunus parkı çalışanları da bizi adeta linç etmeye kalkıştı. Sadece Gürcistan’da ya da Türkiye’de değil, tüm dünyadaki yunus parklarının ve hayvanların işkence gördüğü, kullanıldığı yerlerin kapatılması için uğraşıyoruz. Ülkemizde de Yunuslara Özgürlük Platformu’nun çabalarıyla üç yunus parkı kapatıldı. Bu çağda, adı ister eğlence olsun ister terapi olsun, yunusların, deniz canlılarının ve memelilerinin daracık havuzlara kapatılmasından ibaret olan bir eğlence anlayışını ve bunun ticaretini kabul etmiyoruz” dedi.

“Yunus parklarına gitmek, işkenceye ortak olmak demek”

Dağ Medya'da yer alan habere göre Batum’daki yunus parkı protestosu sırasında yaralanan aktivistler, yunus parkına polis çağırarak saldırganlardan şikayetçi oldu. Yunus parkı çalışanlarının saldırısı sonucu yaralanan 9 hayvan hakları aktivisti, kendilerine hakaret ettikleri ve kendilerini darp ettikleri gerekçesiyle Batum 2. Bölge Polis Merkezi’nde ifade verdi. Protestoya katılanlardan Gürcistan Hayvanları Koruma Federasyonu (Georgian Federation for the Animal Protecton) üyesi Temur Lachkepiani yaşanan saldırıya ilişkin olarak şunları söyledi: “Saldırıdan hemen sonra saldırganların cezalandırılması için gereken suç duyurusunda bulunduk. Yarın, saldırganların teşhisi için tekrar karakolda bulunacağız. Barışçıl bir şekilde ifade ve gösteri yapma hakkını kullanan insanlara bu şekilde saldıran şahısların, kapalı kapılar, demir parmaklıklar ardında, savunmasız hayvanlara çok daha korkunç şekillerde şiddet uyguladığına eminim”

Protestoya katılanlardan Vegan Georgia üyesi Oleg Ozerov ise “Bilet kuyruğunda bekleyen insanlara, eğlenceyi değil, işkenceyi satın aldıklarını söylemek istedik, karşılığı linç oldu. Yunus parklarına gitmek işkenceye ortak olmak demek. İnsanları, bu işkenceye ortak olmamaları için hayvanların kullanıldığı hiçbir gösteriye gitmemeye çağırıyoruz” diye konuştu.

“Yunus parkları tüm dünyada yasaklanmalı”

1 Eylül’de Japonya’nın Taiji Koyu’nda yunus katliamının başlayacağını belirten Özgüner, “Her yıl içler acısı sahnelere neden olan Taiji’deki yunus katliamı 1 Eylül’de tekrar başlıyor ve en az altı ay sürecek. 2014’de Taiji’de 362 yunus katledilirken, 82 yunus ise yunus parklarına, akvaryumlara, hayvanat bahçelerine satılmak üzere yakalandı. Binlerce kilometre uzaklıklardan, sırf insanların eğlencesi için, bu hayvanların tutsak edilmesi ve bunun devletlerin yasaları dahilinde yapılıyor oluşu kabul edilebilir değil. Hayvanların sömürüldüğü tüm tesislerin kapatılması gerektiği gibi, yunus parkları da tüm dünyada yasaklanmalı. Bu tesisler kapatılana dek mücadelemiz sürecek” açıklamasında bulundu.