HDP binasını silahla basan sanığın davasında tükürme ve pet şişe fırlatılması nedeniyle arbede

17 Haziran'da, Onur Gencer isimli kişi tarafından HDP İzmir İl Örgütü Binası'na düzenlenen ve parti çalışanı Deniz Poyraz'ın katledildiği silahlı saldırıya ilişkin dava bugün İzmir Adliyesi 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.
HDP binasını silahla basan sanığın davasında tükürme ve pet şişe fırlatılması nedeniyle arbede
2021-12-29 20:37:52   Güncelleme: 2022-03-20 03:47:57    

Davaya yönelik çok sayıda katılım nedeniyle avukat 13. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna alınan duruşmada Gencer'in 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ile 'Siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

'DENİZ'E SIKILAN KURŞUN, BARIŞ UMUTLARINA SIKILAN KURŞUNDU'

Duruşma öncesi'nde İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, Murat Çepni, Hüda Kaya, Saruhan Oluç, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülizar Biçer Karaca, Atilla Sertel, TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık ve SOL Parti, siyasi partiler ile demokratik kitle örgütleri katıldı katıldı.

 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan duruşma öncesi yaptığı açıklamada, 'Bugün Deniz Poyraz katledildikten sonra ilk duruşmadayız. İzmir il örgütüne yapılan saldırıda Deniz Poyraz arkadaşımız vahşice katledildi. Bugün bir katil yargılanacak. Bu katilin arkasındaki güçler, tetiği çekmesi için yönlendirenler hala açığa çıkmadı. Deniz'e sıkılan kurşun, barış umutlarına sıkılan kurşundu. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaos peşindeydi. Türkiye halkları bu kaosa izin vermedi. Ülkede milyonlar Deniz oldu ve Deniz'e sahip çıktı. Özellikle iktidarın dili, nefreti, öfkesi Deniz'in öldürülmesine ve onların katilin yönlendirilmesine sebep oldu. O gün kaosu planlayanlar şunu bilsin ki; Ankara Gar katliamının, Suruç'un, Roboski'nin katilleri açığa çıkmadığı sürece bu saldırılar sürecek. Dün benzer bir saldırı İstanbul'da denendi ama başarılı olunamadı' ifadelerini kullandı.

ONUR GENCER LAF ATTI, SALON GERİLDİ

Deniz Poyraz'ın katili Onur Gencer duruşma salonundan çıkarken izleyicilere laf attı, duruşma salonunda kısa süreli tartışma çıktı.

Duruşmaya ara verildiği sırada katilin duruşma salonundan çıkarılırken laf atması üzerine avukatlar duruma tepki gösterdi. Yaşanan olay sonrası salonda arbede çıkarken Poyraz’ın ailesi ve avukatlar mahkeme heyetine katil neden bu kadar rahat diye tepki gösterdi.

HDP BİNASINA SALDIRI NASIL PLANLANDI?

Katliamdan sonra başlatılan soruşturma kapsamında ulaşılan bilgilere göre, Onur Gencer saldırıyı önceden planladı. Acil tıp teknisyeni olan Gencer, Sağlık Bakanlığı tarafından Ocak-Şubat 2020 tarihleri arasında Suriye Menbiç kırsalında konuşlu TSK birliklerinde bir ay görevlendirildi. Gencer burada elinde uzun namlulu silahla askeri mevzide fotoğraf çekerek, bunu Instagram hesabından paylaştı. İddiaya göre, Gencer’in Suriye’den dönmesinin ardından aklında saldırı fikri oluştu.

Gencer, ifadesinde ilk hedefinin 'PKK’ya yardım edenler' olduğunu savunarak, bu konuda yaptığı araştırmada Bayraklı’da kömür satan bir aileyi tespit ettiğini, ancak 31 Aralık 2020’de işyerinin erken kapanması nedeniyle bu fikrinden vazgeçtiğini iddia etti. Gencer, daha sonra HDP İl Binası’na saldırma kararı aldığını ifade etti.

Gencer ifadesinde, herhangi bir suç örgütü ya da terör örgütü ile bağlantısı olmadığını iddia ederek şunları kaydetmişti: 'Sadece PKK terör örgütüne karşı inanılmaz büyük bir kin ve nefret duygusu besliyorum. Ölen kişiyi tanımıyorum. Olay yeri ile ilgili yaptığım keşiflerde de sadece binayı tanımak ve dairenin içerisini görmek istedim. Dairede bulunan ya da bulunabilecek kişilerin kim olduklarını bilmediğim için herhangi bir şahsa yönelik olarak saldırı planı yapmadım. Amacım içeri girdiğimde karşıma çıkacak kim varsa hepsini öldürmek ve kan kusturmaktı.'